Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
22 februari 2010

Deal JCDecaux en Eneco eerste stap in verdere verduurzaming openbare ruimte Verlichting straatmeubilair voortaan op groene stroom

Energieproducent Eneco gaat al het stadsmeubilair van leverancier JCDecaux Nederland voorzien van Ecostroom. Dat zijn beide partijen onlangs overeengekomen. Het betreft circa 10.000 objecten in ruim vijftig gemeenten, waarvan de verlichting vanaf nu werkt met Ecostroom. Met de deal willen zowel JCDecaux als Eneco hun voortrekkersrol onderstrepen op het gebied van duurzaam ondernemen. Het initiatief is een eerste van een reeks geplande gezamenlijke activiteiten die moeten leiden tot een meer 'groene' openbare ruimte.

JCDecaux Nederland, één van de grote leveranciers van stadsmeubilair en onderdeel van wereldmarktleider JCDecaux, heeft een sterke focus op duurzaamheid. Het bedrijf levert kwalitatief hoogwaardig stadsmeubilair en een uitgebreid onderhoudsprogramma aan gemeentes, gefinancierd door de inkomsten uit de exploitatie van de geïntegreerde reclameruimte.

De energie die nodig is voor de verlichting wordt nu al zoveel mogelijk duurzaam opgewekt, zegt René Witzel, algemeen directeur van JCDecaux Nederland. "Met Eneco samen zetten we nu een extra stap in de goede richting. Ons werkterrein is de openbare ruimte en ons streven is om daarin zo duurzaam mogelijk te acteren. Vrijwel alle gemeenten waarmee wij zaken doen hebben een duurzaamheidagenda en streven naar bijvoorbeeld het terugdringen van de CO2-uitstoot. Helaas blijft het in merendeel van de gevallen bij mooie plannen. Als langjarige partner van gemeenten proberen wij in dat kader een voorbeeldfunctie te vervullen door gewoon initiatief te nemen en de bestaande publiek-private samenwerking nieuwe impulsen te geven", aldus Witzel.

Nieuwe stappen
Kees-Jan Rameau, directeur van energiebedrijf Eneco, prijst de samenwerking met JCDecaux. "Het is prettig samenwerken met marktpartijen die initiatief durven nemen en actief de signatuur zetten onder een schone, veilige en duurzame leefomgeving. Er liggen al ver uitgewerkte plannen voor nieuwe stappen, bijvoorbeeld het gezamenlijk ontwikkelen van oplaadpunten voor elektrische auto's in steden. Dit past naadloos in onze strategie om van stroomleverancier sec een leverancier van duurzame energieoplossingen te worden."

JCDecaux is actief in 54 gemeenten, maar enkele daarvan kiezen hun eigen stroomleverancier. Met deze overheden wil de onderneming om de tafel om ook hen tot de keuze voor groene stroom te bewegen. Niettemin gaat het ook nu al om een "aanzienlijke vergroening van het totale stroomverbruik", aldus Witzel. In totaliteit schat hij het stroomverbruik van straatmeubilair 10 miljoen kWh per jaar.

De onderneming kwam eerder in het nieuws met het inzetten van de eerste elektrische schoonmaakauto voor het reguliere dagelijkse onderhoud aan het Amsterdamse stadsmeubilair. Ook is JCDecaux één van de samenwerkende partners die de Klimaatstraat realiseert in het kader van Amsterdam Topstad.

(einde bericht)

Fotobijschrift:
"Energieproducent Eneco gaat al het stadsmeubilair van leverancier JCDecaux Nederland, circa 10.000 objecten in ruim vijftig gemeenten, voorzien van Ecostroom. Het initiatief is een eerste van een reeks geplande gezamenlijke activiteiten die moeten leiden tot een meer 'groene' openbare ruimte."