Gemeente Borsele

Eerste stappen dorpsvernieuwing Ellewoutsdijk

R&B Wonen en de gemeente Borsele hebben de eerste stappen van dorpsvernieuwing in Ellewoutsdijk gezet. De renovatie van de woningen van R&B Wonen aan de Langeviele is bijna afgerond. Op de planning van de gemeente en R&B Wonen staat nog het aanpakken van de tuinen voor de woningen en de paden ernaartoe. Ook legt de gemeente bij tien panden in het centrum een geveltuintje aan. Verder onderzoekt de gemeente samen met een particuliere initiatiefnemer of het mogelijk is om drie starterswoningen te bouwen in Ellewoutsdijk.

In 2008 concludeerde de Universiteit van Amsterdam in haar onderzoek naar leefbaarheid en sociale cohesie dat het in Borsele âgoed wonenâ is. Dat wil de gemeente natuurlijk graag zo houden. Samen met R&B Wonen is zij met dorpsvernieuwing aan de slag gegaan in Ellewoutsdijk. Doel van de dorpsvernieuwing is het creëren van leefbare kernen in een duurzaam platteland, waar het prettig wonen en werken is voor jong en oud. De gemeente en de woningcorporatie vormen gezamenlijk een fonds om daaruit de activiteiten voor dorpsvernieuwing te bekostigen.

Dorpsvernieuwing betekent de kwaliteit van de woning verbeteren en de energiekosten van de woning verlagen. De gemeente Borsele heeft vanuit het fonds dorpsvernieuwing ⬠25.000 bijgedragen aan de renovatie van de huurwoningen aan de Langeviele. Hierdoor is de belangstelling voor de woningen toegenomen. Binnenkort pakt de gemeente ook de tuinen voor de woningen aan. De bomen worden gerooid, omdat de wortels van de bomen breuken in leidingen en rioleringen veroorzaken. R&B Wonen vernieuwt de paden naar de woningen en de gemeente zorgt dat alle tuinen een heg krijgen, welke ook door de gemeente worden onderhouden. Het keimen (wit maken) van het metselwerk aan de woningen gebeurt zodra de weersomstandigheden dat toelaten.

Daarnaast heeft de gemeente een aantal eigenaren van leegstaande panden in Ellewoutsdijk aangeschreven om het achterstallig onderhoud aan woning en tuin aan te pakken. Ook heeft de gemeente particuliere eigenaren gewezen op de mogelijkheden om met subsidie of een goedkope lening de eigen woning op te knappen. Met de eigenaar van een beeldbepalend pand heeft de gemeente goede afspraken over het opknappen ervan kunnen maken. Op langere termijn wil de gemeente in het centrum de markt en tevens het aantal parkeerplaatsen uitbreiden.