Gewasbeschermingsmiddelen: hobbytuinder beter beschermd

22/02/2010 11:07

FOD VOLKSGEZONDHEID / SPF SANTE PUBLIQUE

Nieuw KB maakt onderscheid tussen beroeps- en amateurgebruik

Pesticiden zijn niet zonder gevaar voor de gezondheid en het leefmilieu. Om de hobbytuinder beter te beschermen, splitst het KB van ../02/10 de erkenning van gewasbeschermingsmiddelen voor beroeps- en amateurgebruik. Producten voor amateurgebruik worden volgens meer specifieke criteria geëvalueerd. De dienst Pesticiden en Meststoffen van de FOD Volksgezondheid staat in voor de erkenning.

Deze nieuwe beschermingsmaatregel is nodig omdat amateursgebruikers meestal geen opleiding hebben gehad om met gewasbeschermingsmiddelen te werken. Bovendien hebben hobbytuinders andere noden dan professionele gebruikers: de oppervlaktes die ze bewerken zijn kleiner. De producten moeten hieraan aangepast zijn.

Met het nieuwe KB wordt in de erkenningsprocedure voor gewasbeschermingsmiddelen een onderscheid gemaakt tussen de evaluatiecriteria voor producten voor beroeps- en die voor amateurgebruik.

Concreet wordt bij de evaluatie van een product voor amateurgebruik bijzondere aandacht besteed aan deze punten:

- Leesbaarheid van het etiket;

- Gebruiksveiligheid van het product: heeft de verpakking een veiligheidsdop, moeten er nog andere voorzorgsmaatregelen genomen worden dan handschoenen gebruiken (indien wel, dan wordt het product niet toegelaten voor amateurgebruik), -;

- De doses moeten op een eenvoudige manier aangegeven zijn en aangepast zijn voor amateurgebruik;

- De maximale oppervlakte die met het product kan worden behandeld, moet overeenstemmen met de behoeften van de amateurgebruikers en is beperkt tot 5 are (500 m²), behoudens afwijking.

Vanaf 2014 zullen enkel de producten die volgens deze criteria werden geëvalueerd nog in zelfbedieningszaken kunnen worden verkocht en dus toegankelijk zijn voor particulieren.

Deze actie past binnen het kader van het Programma voor de Reductie van Pesticiden en Biociden (PRPB).

Contactpersoon: Olivier Guelton - 0473/64 84 53 - olivier.guelton@health.fgov.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel