Ingezonden persbericht



---



PERSBERICHT

Utrecht, 22 februari 2010

Val van Kabinet slecht voor sociale agenda

MOgroep W&MD betreurt de val van het Kabinet Balkenende IV. Staatssecretarissen Jet Bussemaker, Jetta Klijnsma, Sharon Dijksma en minister Eberhard Van der Laan werkten met ondermeer de inzet van W&MD aan een sterke sociale agenda. Dat mag niet stil komen te liggen.

MOgroep W&MD gaat ervan uit dat de lopende zaken voortvarend en vakkundig zullen worden voortgezet door de bewindslieden van het demissionaire rompkabinet en houdt hierover contact op met de betrokken ministeries.

Welzijn Nieuw Stijl
Ineke Smidt, voorzitter bestuur van MOgroep W&MD: 'We roepen de minister die het Wmo-beleid gaat overnemen, waarschijnlijk minister Klink, op om Welzijn Nieuwe Stijl zoals Jet Bussemaker dat in gang heeft gezet, voort te zetten. Staatssecretaris Bussemaker had visie en doorzag de waarde van welzijn in wijken voor individuele burgers en maatschappij. Oud-staatssecretaris Bussemaker heeft dit beleid daarnaast mede in gang gezet met het oog op het betaalbaar houden van de AWBZ. Om dat te bereiken moet de voorkant versterkt worden. Burgers activeren en stimuleren om zelf hun leven op orde te krijgen kan alleen met behulp van structureel preventief welzijnsbeleid in de wijken, uitgevoerd door goed toegeruste en goed opgeleide professionals. En datzelfde geldt voor het programma Vroeg- en voorschoolse educatie zoals neergelegd in de Wet OKE, door oud-staatssecretaris Dijksma. Kinderen met taal- of gedragsachterstand kunnen daarmee twee jaar achterstand voorkomen. Het krachtwijkenbeleid begon vruchten af te werpen. Het vertrouwen van burgers in juist die wijken mag niet beschaamd worden. Terugval zou onacceptabel zijn.'

Sociale agenda moet doorgaan
Rompkabinet of niet: voorkomen moet worden dat onverschilligheid ten aanzien van sociaal minder sterke buurten en burgers, of ondoordachte bezuinigingen uitmonden in armoede, schooluitval, verwaarloosde wijken, overlast en uiteindelijk hogere (AWBZ)-kosten. De sociale agenda, het versterken van burgers in hun wijken, mag niet stil komen te liggen. Ook niet in verkiezingstijd als populistische uitspraken het al gauw goed doen. MOgroep W&MD roept politieke partijen hierin hun verantwoordelijkheid te nemen.