Ingezonden persbericht



Hartman Totaalonderhoud laat Museum Mauritshuis weer glanzen

In het historische Haagse stadshart heeft Hartman Totaalonderhoud al veel panden onder handen genomen in opdracht van de Rijksgebouwendienst. Onlangs was Museum Mauritshuis aan de beurt. Via een inschrijving kreeg Hartman de opdracht voor periodiek onderhoud van de buitenschil van Museum Mauritshuis. "Twee andere partijen hadden ook ingeschreven maar Hartman kwam met het economisch meest gunstige aanbod", aldus Hoofd Facilitair Management van Museum Mauritshuis, de heer M.W.Leijenaar.

Combinatie van factoren de doorslag
Hartman Totaalonderhoud gaf al veel vastgoed in de residentie zijn glans terug. Die grote ervaring met het onderhouden en herstellen van monumentale panden is voor de Rijksgebouwendienst één van de redenen geweest om Hartman de order te gunnen. Andere zwaarwegende criteria waren: de goede reputatie, ervaring met het specifieke restauratieschilderwerk, begrip voor de noodzakelijke beveiliging plus de bewezen professionaliteit om de klus als slagvaardige hoofdaannemer binnen de gestelde termijn te voltooien.

Onvoorziene zaken verstoorden planning
Kort na aanvang van het werk werd direct onder het dak zwam aangetroffen. Precies daar waaronder zich het restauratieatelier bevindt. Meteen na de ontdekking heeft Hartman alle houten delen zowel binnen als buiten grondig onderzocht op zwam. In het atelier zijn schilderijen de meest kwetsbare stukken. Daarom zijn er onmiddellijk lucht- en contactmonsters genomen om te zien of er in die ruimte ook zwamsporen aanwezig waren. Gelukkig was dat niet zo. Die zwam zat alleen in hoger gelegen delen. Alle aangetaste delen werden verwijderd en in luchtdichte zakken afgevoerd. Daarna is alles goed schoongemaakt en de zwam met gas bestreden. Het uitgangspunt van Museum Mauritshuis en de Rijksgebouwendienst was, aanvang in april en alles voor de bouwvak klaar. Het werd al snel duidelijk dat die zwambestrijding en het herstellen van door houtrot aangetaste delen uiteindelijk qua omvang en kosten een veel grotere operatie was dan uitsluitend het schilderwerk en lichte onderhoudswerkzaamheden aan de buitenschil. In nauw overleg met Museum Mauritshuis werd gaandeweg een nieuwe opleverdatum vastgesteld. Voor 25 oktober 2009 moesten alle steigers weg zijn. Hartman verwijderde de stellages op 23 oktober. De oplevering vond een week eerder plaats, op 15 oktober.

Speciale steigerafscherming
Vanwege de locatie, dichtbij kostbare kunstschatten en pal tegenover het Binnenhof, wilden de Rijksgebouwendienst en Museum Mauritshuis dat de steigers helemaal afgeschermd werden met het Layer systeem en met een beveiliging tegen inklimmen. Hartman heeft daarvoor gezorgd. Naast beveiliging gaf die afscherming het voordeel van beschutting voor de schilders en timmerlieden. M.W.Leijenaar: "Hartman heeft de hele buitenschil op een prachtige wijze hersteld en geschilderd. Alle ramen, kozijnen en timpanen en goten zijn voorzien van een nieuw verfsysteem. Ook de duivenweringen en de bliksemafleiders werden aangepakt evenals de dakleien." Voor de afwerking van de diverse onderdelen heeft Hartman overigens de nieuwste verfproducten gebruikt die vanaf 2010 voldoen aan de nieuwste wetgeving.




Ingezonden persbericht