Ingezonden persbericht


Persbericht 22-02-2010

Volledige Olympische erkenning voor het sportklimmen

De deuren voor de deelname van het sportklimmen aan de Olympische spelen zijn geopend. Op 12 februari, tijdens de 122e vergadering van het International Olympic Committee (IOC) in Vancouver, viel het besluit dat sportklimmen (naast cricket en powerboating) een volledige Olympische erkenning heeft. Dit is de eerste stap naar deelname aan de Olympische spelen van 2020, tot die tijd staat het Olympisch programma vast.

Het sportklimmen ontving in december 2007 van het IOC al een voorlopige Olympische erkenning met dank aan de inzet van de International Federation of Sport Climbing (IFSC). Afgelopen december had de President van de IFSC, Marco Scolaris, nog een meeting met de President van het IOC, Jacques Rogge. Scolaris: "We honestly told him that, when we started 25 years ago, we could not imagine that this, one day, would happen." "But watching our kids and our young climbers we knew and we felt that they deserved to be part of the Olympic family. We worked hard, we listened, we learned, we climbed, we made it."

Ook de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) is blij met het besluit, maar als een grote verassing komt het niet. Directeur Stan Stolwerk: "Ondanks dat de eerste sportklimwedstrijden pas eind jaren '80 georganiseerd werden is de sport ontzettend snel gegroeid. Daarnaast heeft er een grote slag in professionalisering plaatsgevonden. In Nederland heeft de NKBV heeft zich aangesloten bij het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) van Eindhoven waardoor de sportklimmers fulltime met de sport bezig kunnen zijn en van dezelfde voorzieningen gebruik kunnen maken als bijvoorbeeld de Olympische zwemmers."

Het Olympisch plan 2028 gaat nu ook voor de NKBV een belangrijke rol spelen. "Dit jaar organiseren wij net als vorig jaar in juni een IFSC World Cup Boulderen in Eindhoven. De ambitie is om in de aankomende jaren met dit evenement genoeg ervaring op te doen voor organisatie van een Wereldkampioenschap Sportklimmen. Als de spelen van 2028 in Nederland plaatsvinden met het sportklimmen als onderdeel, dan zijn wij er klaar voor!"

_________________________________________________

Sportklimmen, de drie disciplines:

Lead Het met touw beveiligde (voor)klimmen van routes tot een hoogte van ongeveer 20 meter. Vooral tactiek, techniek en uithoudingsvermogen bepalen het eindresultaat. De klimmer die het hoogst in de route komt wint.

Boulderen In korte routes (boulders) wordt er op klimwanden van zo'n 4,5 meter hoog geklommen. Hierbij worden geen touwzekeringen gebruikt, voor de veiligheid liggen er valmatten op de grond. Winnaar is de klimmer die de boulders in zo min mogelijk pogingen klimt. Per boulder krijgt men 5 minuten de tijd.

Speed De enige klimsport discipline waarbij het om snelheid draait. Er wordt zo snel mogelijk naar boven geklommen op een 15 meter hoge wand. De snelste klimmer wint. Het wereldrecord bij de heren staat op 6,64 seconden.