GroenLinks

Nederland moet uit JSF-project stappen

22 februari 2010

Nu het kabinet is gevallen vindt GroenLinks dat het resterende rompkabinet geen besluit kan nemen over de aanschaf van de twee peperdure JSF-testtoestellen à 270 miljoen euro. Ook moet Nederland definitief uit de JSF-testfase stappen, omdat voor een besluit tot definitieve deelname waarschijnlijk geen meerderheid in de Tweede Kamer is. Dat zegt GroenLinks-Tweede Kamerlid Mariko Peters vandaag.

Peters: De besluiten rondom de JSF vergen afweging en hebben grote financiële gevolgen voor de toekomst. Om die reden zijn ze controversieel en moet dit kabinet zich hier niet meer over buigen.

GroenLinks vindt dat er met de huidige economische crisis en de noodzakelijke bezuinigingen die deze teweeg brengt zo snel mogelijk moet worden besloten om uit het gehele JSF-project te stappen.

GroenLinks is altijd tegen de Nederlandse deelname aan het JSF-project geweest. Inmiddels is duidelijk dat de kosten van de JSF volledig uit de hand lopen. Het project loopt grote vertraging op. Ook geeft de JSF nog meer geluidsoverlast dan de huidige F-16. Volgens Peters moet daarom de stekker er zo snel mogelijk uit worden getrokken.

Peters diende vandaag schriftelijke vragen in over beëindiging van de Nederlandse deelname aan de JSF-testfase en de aanschaf van de testtoestellen.

Schriftelijke vragen van het lid Peters (GroenLinks) aan de staatssecretaris van Defensie over beëindiging van Nederlandse deelname aan de JSF-testfase en de aanschaf van het tweede JSF-testtoestel


1. Deelt u de mening dat de regering, gelet op haar nieuwe status, niet kan overgaan tot definitieve keuze voor deelname aan de testfase van het JSF-project, zoals voorzien in de motie Hamer van 23 april 2009?


2. Wanneer zou moeten worden besloten of de verplichting tot koop die is aangegaan voor het eerste testtoestel, wordt teruggedraaid of niet?


3. Deelt u de mening dat de regering, gelet op haar nieuwe status, geen besluit kan nemen over de aanschaf van het tweede JSF-testtoestel?


4. Wat zullen de consequenties zijn als er niet wordt over gegaan tot de aanschaf van het tweede testtoestel? Staat u nog steeds achter uw woorden dat als Nederland niet besluit tot de aanschaf van de JSF-testtoestellen, Nederland daarmee uit de testfase stapt?


5. Welke stappen zijn nodig om volledig uit het JSF-project te treden?