Gemeente Vlaardingen


Lezing over de Vlaardingse visserij

04 februari 2010

Logo Register van gister

Ter opluistering van de aanwezigheid van het Verhalenkabinet in het Stadsarchief, geeft visserijdeskundige Peter Zuydgeest een lezing over de opkomst, de bloeitijd en de teloorgang van de Vlaardingse visserij.

Hij vertelt zijn inspirerende verhaal op maandagmiddag 22 februari vanaf 14.00 uur in het Stadsarchief, Plein Emaus 5.

Na de pauze krijgen belangstellenden de gelegenheid om onder begeleiding van een medewerker van het Stadsarchief, hun persoonlijke herinnering aan de stad Vlaardingen in te spreken in de hoorn van het zogenaamde Verhalenkabinet.

Deze verhalen en herinneringen kunnen natuurlijk te maken hebben met het onderwerp van de lezing, de visserij, maar mogen ook over andere onderwerpen gaan, bijvoorbeeld over het dagelijkse leven van vroeger, het schoolgaan, Vlaardingse winkels, de Tweede Wereldoorlog enz. enz.

Graag aanmelden
Deze middag vol verhalen begint om 14.00 uur en zal tot circa 17.00 uur duren. De toegang is gratis. Men dient zich met het oog op het beperkte aantal plaatsen aan te melden bij het Stadsarchief, telefonisch: 010-2484999 of via ons onderstaande contactformulier.

Het Verhalenkabinet'
Het Verhalenkabinet is een eenvoudig te bedienen computer. Het heeft een beeldscherm en een toetsenbord, maar ook een scanner en een ouderwetse telefoonhoorn met ingebouwde microfoon. Gedurende vier minuten is er gelegenheid om de herinnering of het verhaal in de hoorn in te spreken. Met de scanner kunnen fotos, documenten en zelfs voorwerpen gescand worden, om de verhalen nog levendiger maken.

Wat gebeurt er met de verhalen?
Alle herinneringen en verhalen worden op de website www.gister.nl geplaatst en zijn dus via internet te beluisteren en te bekijken. Een nader te selecteren aantal zal ook worden opgenomen in de collectie van het Stadsarchief.

Verhalenkabinet aanwezig vanaf dinsdag 16 februari De computer staat overigens al vanaf dinsdag 16 februari in het Stadsarchief en blijft daar tot vrijdag 26 februari. Dus niet alleen op de 22ste, maar ook op de andere dagen gedurende deze twee weken, kan iedereen zijn of haar persoonlijke anekdote komen inspreken.

Aanmelden is niet nodig als men op de overige dagen zijn of haar verhaal kwijt wil in het Verhalenkabinet.

Het Stadsarchief Vlaardingen is gevestigd aan het Plein Emaus 5, 3135 JN Vlaardingen. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met vrijdag van 09.00 17.00 uur. Zowel de lezing als deelname aan het Verhalenkabinet is geheel gratis.

www.gister.nl is de website van het Register van de dag van Gister. Dit oral history-project is ontwikkeld door o.a. Cultureel Erfgoed Noord-Holland, ProBiblio, Waag Society en het Kunstgebouw. Het werd financieel mogelijk gemaakt door VSBfonds, de Provincies Noord- en Zuid-Holland en het RCOAK. In Vlaardingen is het project gestart op initiatief van de Stadsbibliotheek.

(_) De heer (_) Mevrouw (_) Firma Naam*

____________________
Straat en huisnummer*

____________________
Postcode^*

_______
Woonplaats*

____________________
Telefoonnummer

____________________
E-mailadres*

____________________
Opmerking


---

---

---

---
(*)=Verplichte ingave Versturen