Ingezonden persbericht


(persbericht)

De Canon van YouTube in de Stadsschouwburg

YouTube viert zijn vijfjarig bestaan. Aanleiding voor Upload Cinema om samen met De Stadsschouwburg Amsterdam een bijzonder programma te presenteren: De Canon van YouTube. Een avondvullende voorstelling met een compilatie van echte internetklassiekers. Webvideo's die we kunnen zien als mijlpalen in de geschiedenis van online film. De Canon van YouTube. Samengesteld op basis van bijdragen van de belangrijkste webredacteuren, internetexperts en bloggers van Nederland.

De voorstelling vindt plaats op 22 februari om 20.00 uur in de Stadschouwburg van Amsterdam en wordt gepresenteerd door Dagan Cohen, oprichter van Upload Cinema.

Internet als podium
Voor artiesten en zij die dat willen zijn, is internet het gedroomde podium. Zij vinden hun publiek zonder tussenkomst van autoriteit of expert die bepaalt wat ze waard zijn en òf ze het überhaupt waard zijn voor een groot publiek te verschijnen. Sinds YouTube is één conclusie onontkoombaar: wij hebben een zwak voor de amateur. Een zwak voor onszelf en elkaar. Zelfexpressie en spontaniteit kunnen rekenen op een open doekje. Applaus voor degene die zich laat zien. Applaus voor onszelf.

Op YouTube wordt het zuivere, ongepolijste talent gewaardeerd. Ook iemand met een spontaan idee en genoeg wilskracht kan online zijn eigen podium pakken. Met de hele wereld op de eerste rang. Zo schept YouTube zijn eigen helden, zijn eigen idolen, zijn eigen klassiekers. Video's die onderdeel zijn geworden van het collectieve bewustzijn van internetgebruikers over de hele wereld. Die klassiekers verdienen erkenning als cultureel erfgoed. Vandaar: de Canon van YouTube.

Upload Cinema
Upload Cinema brengt de beste video's van het web naar het witte doek. Elke eerste maandag van de maand wordt een programma vol inspirerende en vermakelijke internetfilmpjes gepresenteerd in filmtheaters en op bijzondere locaties. Elke maand is er een nieuw thema. Het publiek stuurt films in; een redactieteam selecteert de beste en stelt daar een programma van samen van circa anderhalf uur.

Upload Cinema won nationale en internationale prijzen voor de 'cross over' tussen bioscoop en internet, waaronder een ADCN Lamp, een SpinAward, twee Esprix, een Zilveren Leeuw in Cannes, een Eurobest, een London International Award en de Van Speijk Innovatieprijs.

Kijk voor meer informatie op www.uploadcinema.net
Kaartjes kunnen besteld worden op de website van de Stadsschouwburg: www.ssba.nl

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht