GroenLinks

GroenLinks-debat over digitale burgerrechten met Zweedse Piraat

18 februari 2010

GroenLinks organiseert op maandag 22 februari een debat over digitale burgerrechten in Amsterdam met Christian Engström, Europarlementariër voor de Zweedse Piratenpartij. Engström gaat samen met Nederlandse verdedigers van digitale burgerrechten, Europarlementariër Judith Sargentini en Tweede Kamerlid Mariko Peters van GroenLinks in gesprek over een Internet Bill of Rights.

De vrijheid op internet wordt van vele kanten bedreigd. Overheden zetten downloadverboden, filters, three strikes out, de bewaarplicht en het ACTA-verdrag in als wapens tegen een vrij web. In het Europees Parlement strijden Piraten en Groenen, waaronder GroenLinks, samen voor de rechten van internetgebruikers. Zij vinden dat Europa een handvest van digitale burgerrechten moet opstellen.

Het kopiëren van muziek en films wordt steeds eenvoudiger, omdat computers en netwerken sneller worden. Als overheden blijven proberen het niet-commercieel kopiëren en delen van digitale inhoud tegen te gaan, zullen zij naar steeds repressievere middelen moeten grijpen. Deze gaan ten koste van burgerrechten zoals privacy. Een downloadverbod, zoals de Nederlandse regering heeft voorgesteld, valt namelijk alleen te handhaven als de overheid al het internetverkeer in de gaten houdt. Een Internet Bill of Rights kan deze ontwikkeling keren.


- Programma -

De bijeenkomst wordt geopend door GroenLinks-Europarlementariër Judith Sargentini, fractiegenoot van Engström in het Europees Parlement, met een gesproken column.

Onder leiding van Mariko Peters, Tweede Kamerlid voor GroenLinks, zal Engström met vertegenwoordigers van Bits of Freedom, Vrijschrift en de Consumentenbond in debat gaan over de inhoud van zon handvest.


- Aanmelden -

Het debat is van 19.30 tot 21.30 uur en vindt plaats in Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179 in Amsterdam. De voertaal is Engels. Aanmelden kan via http://groenlinks.nl/piratendebat