Gemeente Tilburg

Persbericht
22 februari 2010

Belastingaanslagen gemeente verstuurd

Deze week verstuurt de gemeente 90.000 belastingaanslagen. Iedereen die in Tilburg woont of een bedrijf heeft, is verplicht gemeentebelastingen te betalen. Dat is nodig om allerlei voorzieningen in de stad in stand te houden en uit te breiden. De aanslag bevat de onroerendezaakbelasting (OZB), rioolrecht, afvalstoffenheffing en hondenbelasting. Inwoners ontvangen ook de WOZ-waarde met de aanslag. De gemeente Tilburg verzorgt ook de belastingaanslagen van de regiogemeenten Goirle, Drimmelen, Oisterwijk, Alphen-Chaam en Hilvarenbeek.

Economische crisis

De economische crisis heeft invloed op de huizenmarkt. De gemiddelde huizenprijzen zijn gedaald en dit is van invloed op de WOZ-waarde. In 2010 merken huizenbezitters hier nog weinig van legt wethouder Ton Horn (Financiën) uit: "De WOZ-waarde van 2010 is gebaseerd op de verkoopwaarde van een huis op 1 januari 2009. De gemiddelde huizenprijzen zijn door de crisis pas na deze datum gedaald. Daarom heeft een eventuele lagere waarde van een woning op dit moment geen effect op de WOZ-waarde in 2010. De prijsdalingen in 2009 zijn mogelijk wel merkbaar in de WOZ-waarde van 2011. Hiervoor wordt 1 januari 2010 als prijspeildatum gebruikt."

Belastingzaken online regelen

Via het Digitaal loket op www.tilburg.nl zijn steeds meer zaken rondom de belastingaanslag te regelen. Zo kan het taxatieverslag worden bekeken voor de hoogte en onderbouwing van de WOZ-waarde. Ook is het mogelijk online kwijtschelding aan te vragen, bezwaar in te dienen, de gemeente te machtigen voor een automatische incasso of een rekeningnummer te wijzigen. Bovendien is de belastingfolder 2010 te downloaden, want net als vorig jaar stuurt de gemeente deze niet meer met de aanslag mee (groene keuze).

Digitale belastingaanslag

Nieuw is, dat Tilburgers zich kunnen aanmelden voor een digitale nota. De belastingaanslag van de gemeente komt dan voortaan digitaal binnen via de website van de eigen bank. Online ontvangen, betalen en bewaren is gemakkelijker en spaart papier. Aanmelden kan via de website van de eigen bank of kijk op www.viamijnbank.nl. Deze service geldt op dit moment alleen voor klanten van de ABN AMRO, ING en Rabobank.
---