Ingezonden persbericht


Persbericht

Alcatel-Lucent vernieuwt applicatieontwikkeling radicaal

Ontwikkelplatform en API-model bieden nieuwe omzetkansen voor ontwikkelaars, serviceproviders èn bedrijven

Rijswijk, Hilversum, 22 februari 2010 â¤* Alcatel-Lucent brengt een radicaal andere aanpak van applicatieontwikkeling. Het traditionele model van samenvoegen van API's (Application Programming Interfaces) gaat hiermee op de schop. Alcatel-Lucent brengt een nieuw ontwikkelplatform in the cloud en biedt tools waarmee ontwikkelaars applicaties kunnen ontwikkelen, testen, beheren en uitrollen over verschillende netwerken heen: televisie, breedbandinternet en mobiel. (Mobiele) serviceproviders en ondernemingen hebben met dit platform een eenvoudiger manier in handen om de meer dan veertien miljoen ontwikkelaars wereldwijd hun API's ter beschikking te stellen. Het resultaat: een veilige en snelle manier om gezamenlijk te werken aan duizenden nieuwe en aantrekkelijke toepassingen. Die snelle innovatie zal zorgen voor meer applicaties die afgestemd zijn op meer verticale markten, wat uiteindelijk zal zorgen voor meer omzet in de gehele keten.

De aanpak is een concreet resultaat van de nieuwe strategie van Alcatel-Lucent om in applicatieontwikkeling de snelheid en innovatiekracht van internet te combineren met de vertrouwde aanpak van serviceproviders.

Het nieuwe platform bouwt voort op de Alcatel-Lucent Application Exposure Suite. Het omvat ontwikkeltools, een Virtual Sandbox waar ontwikkelaars kunnen 'spelen' met nieuwe toepassingen, tot en met mogelijkheden voor applicatiedistributie. Zo ondersteunt Alcatel-Lucent de complete ontwikkelcyclus.

Een nieuwe wereld vraagt om nieuwe modellen
Het nieuwe model dat Alcatel-Lucent introduceert, gaat uit van het bundelen van twee of meer API's/webservices die ontwikkelaars kunnen gebruiken om een nieuwe applicatie te ontwikkelen. Om gebruik te maken van die slimme API-combinaties, hoeven ze niet langer vooraf te betalen. Dat stimuleert het ontwikkelen van nieuwe toepassingen en geeft netwerkproviders de mogelijkheid ontwikkelaars aan te trekken, die op hun netwerk verder bouwen. Ontwikkelaars krijgen binnen dit model een etalage voor hun nieuwe applicaties en ondernemingen profiteren met nieuwe oplossingen voor hun businessuitdagingen.

De Virtual Sandbox en het Dashboard
Een virtuele omgeving voor het simuleren, testen en checken van nieuwe applicaties over verschillende netwerken heen en op een reeks platformen, dat is de Virtual Sandbox. Deze nieuwe, schaalbare testomgeving ontwikkelde Alcatel-Lucent in nauwe samenwerking met zijn klanten. Dit baant de weg naar een snellere ontwikkeling, distributie en uitrol van nieuwe diensten.

Het Dashboard biedt ontwikkelaars inzicht in applicatieactiviteit, API-statistieken, de kosten voor en potentiële omzet uit applicaties. Het Dashboard laat ze real-time zien wat de businessimpact zal zijn van de applicaties die ze willen ontwikkelen. Door de applicatie binnen het Dashboard virtueel toe te passen in verschillende scenario's en businessmodellen, zijn de waarde en het omzetpotentieel al in te schatten voordat de dure applicatieontwikkeling wordt gestart.

'Alcatel-Lucent wil dat elke partij die zich bezighoudt met applicatieontwikkeling, geld kan verdienen', zegt Johson Agogbua, directeur Application Enablement-oplossingen bij Alcatel-Lucent. 'Onderzoek onder ruim duizend ontwikkelaars wijst uit dat de gebundelde aanpak binnen ons platform de waarde van API's verdubbelt of zelfs verdrievoudigt. En ons platform laat ontwikkelaars iets doen wat ze graag willen: delen in de API-omzet en werken met analysegegevens van serviceproviders.'

####

Over Alcatel-Lucent
Alcatel-Lucent (Euronext Paris en NYSE: ALU) is de vertrouwde partner voor de transformatie van netwerken naar de volgende fase in communicatie. Het bedrijf werkt voor serviceproviders, ondernemingen en strategische sectoren, zoals defensie, energie, gezondheidszorg, transport en overheden in de gehele wereld. Alcatel-Lucent biedt oplossingen voor de levering van spraak-, data- en videocommunicatiediensten aan eindgebruikers. Alcatel-Lucent is leider op het vlak van vaste, mobiele en geconvergeerde breedbandnetwerken, IP-technologieën, applicaties en services. Het bedrijf profiteert van de ongeëvenaarde technische en wetenschappelijke expertise van Bell Labs, een van de grootste innovatieorganisaties in de communicatiemarkt. Met activiteiten in meer dan 130 landen en het meest ervaren wereldwijde serviceteam in deze sector is Alcatel-Lucent een lokale partner met een wereldwijd bereik. Alcatel-Lucent realiseerde in 2009 een omzet van 15,2 miljard euro en het hoofdkantoor bevindt zich in Parijs. Voor meer informatie: www.alcatel-lucent.com.