Gemeente Berkelland


Belegging Nuon-aandelen levert gemeente jaarlijks zeven ton op

De gemeenteraad heeft vorig jaar de Nuon-aandelen verkocht. Het bedrag dat de Berkelland in zes jaar krijgt, komt op ruim 40 miljoen euro. Afgelopen juli ging het om verkoop van 49 procent van de betreffende aandelen. Voor Berkelland ging het daarbij om een bedrag van ongeveer 21 miljoen euro. Dit geld is nu belegd.

Twee ton meer op de begroting

Wethouder Leo Scharenborg van financiën: "De twee partijen waar wij nu het geld wegzetten zijn uit de bus gekomen na een zorgvuldige procedure. Wel onder onze voorwaarden: zeer beperkt risico, een goede opbrengst en eventueel weer snel beschikbaar. Deze tijd vraagt om deze voorwaarden. Desondanks is er een uitkomst dat wij per jaar zeven ton aan rente inkomsten krijgen. Dat is twee ton meer dan we in de begroting 2010 hadden voorzien. Dat is pure winst voor Berkelland. "

Opbrengst aandelen lange tijd wegzetten

In de vergadering van de raad van 15 september 2009 is besloten de opbrengst van de verkochte Nuon- aandelen in 2009 voor langere tijd weg te zetten. De opbrengst van hiervan moet de afname van het jaarlijkse dividend (de uitgekeerde winst) van de Nuon compenseren. Daarnaast wil de gemeente een zo klein mogelijk risico nemen bij het wegzetten van deze gelden.

Opbrengst Nuon-aandelen: 21 miljoen

De opbrengst van de verkoop van de Nuon-aandelen in 2009 was circa 21 miljoen euro. De gemeente Berkelland gaat voor twee keer 10 miljoen euro uitzetten bij respectievelijk BNG Vermogensbeheer en Kempen Capital Management. Uit de opbrengst van de verkoop Nuon aandelen is 20 miljoen euro uitgezet en daarnaast 1 miljoen euro gebruikt voor vervroegde aflossing van een deel van onze leningen.

De twee partijen waar de gemeente Berkelland het geld uitzet, kwamen als beste uit de bus (offertetraject). Door het geld over de twee partijen BNG Vermogensbeheer en Kempen Capital Management en type obligaties te verdelen, levert nog meer risicospreiding op.

Wethouder Leo Scharenborg

"Twee ton meer dan we in de begroting 2010

hadden voorzien. Dat is pure winst voor Berkelland"

Verwachte netto rendement

De verwachting is dat de opbrengst van de fondsen ruimschoots worden gecompenseerd door het rendement (winst) dat de gemeente jaarlijks ontvangt. Het verwachte netto rendement op de belegging is 700.000 euro (3,5 procent van 20 miljoen euro). In de begroting 2010 is een opbrengst van 500.000 euro (2,5 procent van 20 miljoen euro) meegenomen. Dat levert dan een meevaller van 200.000 op in 2010.

Verkoop verloopt in fases

Berkelland verkoopt, evenals de andere aandeelhouders, niet al haar aandelen in één keer. De verkoop verloopt in fases. In eerste instantie verkreeg Vattenfall vorig jaar 49 procent van de aandelen. Vervolgens gaat het in 2011 en 2013 om 15 procent en in 2015 om 21 procent van de aandelen.

Opbrengst aandelenverkoop
De waarde van de totale transactie is 10,3 miljard euro. Berkelland heeft 0,46 procent van de aandelen. Meerdere aandeelhouders, zo ook de gemeente Berkelland hebben steeds aangegeven dat de ontvangen gelden niet snel opgemaakt worden. We zullen steeds bekijken hoe we verstandig met het extra verkregen geld kunnen omgaan.

Verkoop aan Vattenfall

Overname door het Zweedse Vattenfall zoals vorig jaar besloten, is voor Nuon van groot belang om haar positie op de internationale energiemarkt te versterken. Met de nieuwe partner heeft Nuon de financiële slagkracht om belangrijke investeringen te doen in duurzame energie. Daarnaast zorgt de schaalvergroting voor versterking van de zogenaamde `inkoopkracht' op de internationale energiemarkt.