Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 7 januari 2010

Amsterdamlezingen 2010

Nieuw Amsterdams Peil

Een belangrijk deel van de hoofdstedelijke economie draait om vrijetijdsbesteding. Hoe staat het er met de popmuziek, met de musea, met het voetbal en het theater, met de keuken en de kitsch?

Amsterdam heeft tegelijkertijd een wereldwijde reputatie op het gebied van drugs en prostitutie. Je zou kunnen denken: Geen beschaving zonder verslaving. Maar je zou ook kunnen zeggen: `We wonen de vrijheden uit en zijn er ook nog trots op'.

In deze lezingenreeks gaan we op zoek naar de hoge en lage cultuur van Amsterdam, en de manier waarop beide meer en meer vermengd raken.

Programma


* 23 februari: Jan Mulder - De Wereld en de Middenweg
* 23 maart: Erik Kessels - 'KesselsKramer says hello'
* 26 april: Robert Vuijsje - De zogenaamde multiculturele samenleving van Amsterdam

* 25 mei: Huub van der Lubbe - Shakespeare was een beatgroep
* 22 juni: Joost Zwagerman - Nieuw Amsterdams Peil

Verwijzingen

23 februari: Jan Mulder - De Wereld en de Middenweg 23 maart: Erik Kessels- 'KesselsKramer says hello' 26 april: Robert Vuijsje - De zogenaamde multiculturele samenleving van Amsterdam
25 mei: Huub van de Lubbe - Shakespeare was een beatgroep 22 juni: Joost Zwagerman - Nieuw Amsterdams Peil

Over de sprekers

Jan Mulder (1945) speelde als profvoetballer bij Anderlecht en Ajax. Na zijn voetballoopbaan schreef Mulder jarenlang columns voor de Volkskrant en het Belgische weekblad Humo. Mulder is regelmatig op tv te zien als tafelheer bij De Wereld Draait Door en als analist bij Studio Voetbal. Naast analist en ex-voetballer is Mulder ook schrijver. De Analyticus is zijn meest recente boek.

Erik Kessels (1966) is medeoprichter en creatief directeur van het Amsterdamse communicatiebureau KesselsKramer. Kessels verzamelt fotografie, publiceerde verschillende fotoboeken en stelde tentoonstellingen samen. In 2008 was hij Artist in Residence voor de Academie van Bouwkunst waar hij lezingen en workshops organiseerde met `amateurisme' als onderwerp. Voor het dvd-kunstproject Loud & Clear werkte hij samen met kunstenaars zoals Marlene Dumas en Candice Breitz.

Robert Vuijsje (1970) studeerde na het Barlaeus Gymnasium-A aan de Universiteit van Amsterdam af in Amerikanistiek. Voor zijn debuutroman Alleen maar nette mensen (2008) werd hij genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en won hij de Gouden Uil. Hij werkt aan een tweede roman, heeft een wekelijkse column in Het Parool en schrijft recensies over Amerikaanse literatuur voor Vrij Nederland.

Huub van der Lubbe (1953) is zanger en tekstschrijver van De Dijk, de popgroep waarmee hij al zo'n drieduizend keer optrad, in poptempels en feesttenten, op Pinkpop en dorpsfeesten, van jeugdsozen tot Ahoy. Sinds zijn liedteksten en gedichten zijn gebundeld, treedt hij ook regelmatig op in het literaire circuit. Solo.

Joost Zwagerman (1963) behoort tot de meest gelezen schrijvers van zijn generatie. In 2008 ontving hij de Gouden Ganzenveer voor zijn gehele oeuvre. Zeven jaar lang, van 2002 tot 2009, schreef Zwagerman een tweewekelijkse column in NRC Handelsblad. Sinds 1985 schrijft Zwagerman essays en kritieken voor Vrij Nederland. Zwagerman presenteerde het tv-programma VPRO's Zomergasten (2003-2004). In 2010 is Zwagerman auteur van het Boekenweekgeschenk.

Tijd en locatie

Alle lezingen vinden plaats in de Aula van de Universiteit van Amsterdam, Singel 411 (hoek Spui), Amsterdam. De aanvangstijd van de lezingen is 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

De lezingen zijn gratis te bezoeken. U kunt reserveren via het onderstaande formulier.

Verwijzingen


Aanmeldingsformulier - Amsterdamlezingen 2010 Bron: UvA congresbureau