Tweede Kamer der Staten Generaal

Voorzitter Tweede Kamer bezoekt Neuengamme

De Voorzitter van de Tweede Kamer, mevrouw Gerdi A. Verbeet, brengt op dinsdag 23 en woensdag 24 februari 2010 met een lid van het Presidium en een aantal woordvoerders oorlogsgetroffenen een werkbezoek aan de gedenkplaats van het voormalige concentratiekamp Neuengamme. Het bezoek heeft plaats op uitnodiging van de Bürgerschaft der Freien und Hansestadt Hamburg en de directie van de gedenkplaats, en is tot stand gekomen op initiatief van de Stichting Vriendenkring Neuengamme.

De delegatie bestaat uit de volgende leden:
Mw. G.A. Verbeet (Voorzitter Tweede Kamer), Dhr. S. van Haersma Buma (Presidiumlid, CDA), Mw. A. Vietsch (CDA), Mw. M. van Dijken (PvdA), Mw. H. Nepperus (VVD) en Mw. E. Wiegman-van Meppelen Scheppink (ChristenUnie).

Het bezoek begint bij de `Gedenkstätte Bullenhuser Damm' in Hamburg, het monument voor 20 Joodse kinderen die het slachtoffer zijn geworden van medische experimenten. Aansluitend bezoekt de delegatie het parlement van de deelstaat Hamburg voor een ontvangst door de Voorzitter en vice-Voorzitter van het parlement en een gesprek met de cultuurwoordvoerders van de verschillende fracties.


Woensdag bezoekt de delegatie voormalig concentratiekamp Neuengamme. De Voorzitter legt namens de Tweede Kamer der Staten-Generaal een krans bij het internationale monument en bloemstukken bij het gedenkteken voor de slachtoffers uit Putten en de Nederlandse tegel.