Vrije Universiteit Amsterdam

Afwijkingen bij het beautymeson


* Startdatum: 23-02-2010


* Tijd: 13.45


* Locatie: Aula


* Titel: Afwijkingen bij het beautymeson


* Spreker: G.V. Ybeles Smit


* Promotor: prof.dr. M.H.M. Merk prof.dr.ing. J.F.J. van den Brand


* Onderdeel: Faculteit der Exacte Wetenschappen


* Wetenschapsgebied: Exacte wetenschappen


* Evenementtype: Promotie

Voor verschillende soorten nieuwe wisselwerkingen, die zich eventueel in de natuur kunnen voordoen, ontwikkelde Gabriël Ybeles Smit een methode om deze van elkaar te onderscheiden.

De Large Hadron Collider (LHC) nabij het Zwitserse Genève is kort geleden in bedrijf genomen en wordt gebruikt om het standaardmodel in de elementaire deeltjesfysica te testen. Dit model beschrijft de wisselwerkingen tussen alle deeltjes die we kennen. Het model werkt zeer goed, er is echter een aantal redenen waarom er nieuwe wisselwerkingen te verwachten zijn die niet door dit model worden beschreven.

Ybeles Smit heeft in zijn onderzoek op het Nationaal instituut voor subatomaire fysica (NIKHEF) en het Europese centrum voor deeltjesonderzoek (CERN) een methode ontwikkeld die deze eventuele afwijkingen van het standaardmodel kan meten. Hij maakte hiervoor simulaties van zeldzame vervallen van een zwaar deeltje (het zogenaamde beautymeson) waarbij de vervalsproducten een asymmetrische hoekverdeling hebben die afhangt van het soort wisselwerking. Ybeles Smit deed het onderzoek voor het LHCb-experiment, dat uitstekend beautymesonen kan meten.

Het volledige proefschrift is te downloaden via VU-dare.
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam