Hulp bij zelfdoding: zoon Moek moet zich melden

19/02/2010 15:23

NVVE

Op dinsdag 23 februari moet Albert Heringa zich melden bij de politie in Apeldoorn. Heringa vertelde In de documentaire 'De laatste wens van Moek' dat hij zijn moeder heeft geholpen bij haar zelfdoding (Netwerk, 8 februari jl.). De vrouw was 99 jaar en achtte haar leven voltooid. Het OM heeft daarop besloten Heringa uit te nodigen voor een verhoor. Zijn advocaat Anker mag bij het verhoor aanwezig zijn.

Mevrouw Heringa leed niet aan een ernstige ziekte, maar wilde niet meer verder leven omdat zijn haar leven voltooid vond. Haar lopen en zien gingen achteruit en zij wenste geen 100 jaar meer te worden. Daarom vroeg zij haar huisarts om hulp bij zelfdoding. De arts begreep haar wens, maar vond dat zij - naar de maatstaven van de wet - niet in aanmerking kon komen voor hulp. Versterven, stoppen met eten en drinken, zou de enige optie zijn. Mevrouw wilde dat niet.

Albert Heringa kon de diepgevoelde wens van zijn moeder zeer goed invoelen en besloot haar te helpen. Mevrouw had zelf al een voorraad pillen aangelegd, deze was echter niet voldoende. Haar zoon heeft haar de benodigde overige medicatie aan haar verschaft en haar gefilmd toen zijn de pillen innam.

Hulp bij zelfdoding door een niet-arts is in Nederland strafbaar.





http://www.voltooidleven.nl