Gemeente Medemblik

Informatieavond over Q-koorts

INFORMATIEAVOND

Dinsdagavond 23 februari is er van 19.30 tot 21:00 uur een informatieavond over Q-koorts in de gemeente Koggenland. De avond is vooral bedoeld voor de direct betrokkenen die wonen in een straal van 5 kilometer rondom het besmette bedrijf. Door alle aandacht die er op dit moment is over Q-koorts in Koggenland, heeft de gemeente in samenwerking met de omringende gemeenten, GGD Hollands Noorden en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten een informatieavond te organiseren. Tijdens de avond is er de gelegenheid tot het stellen van vragen over de Q-koorts. De informatieavond is dinsdag 23 februari van 19:30 uur - 21:00 uur in het gemeentehuis van Koggenland in De Goorn. Bezoekers zijn welkom in het gemeentehuis Koggenland, Middenhof 2, 1648 JG in De Goorn.


---

Q-KOORTSBESMETTING IN KOGGENLAND

In de gemeente Koggenland is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit een bedrijf besmet verklaard met de Q-koorts. Het gaat om een melkgeitenbedrijf aan de Zuidermeerweg in de gemeente Koggenland. Het bedrijf is besmet verklaard omdat bij laboratoriumonderzoek door de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) en het Centraal Veterinair Instituut (CVI) de Q-koortsbacterie werd aangetroffen in 2 verschillende melkmonsters.

Q-koorts

Q-koorts is een infectieziekte die van dieren kan overgaan op mensen. In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron van de ziekte bij mensen. De meeste besmettingen komen door het inademen van lucht waar de bacterie inzit. De bacterie komt vooral in de lucht als besmette geiten of schapen lammeren.

Euthanasie en andere maatregelen

Omdat de Q-koorts-bacterie vooral vrijkomt tijdens het lammeren van besmette melkgeiten en melkschapen wil de overheid voorkomen dat er opnieuw grote hoeveelheden bacteriën vrijkomen. Daarom worden de drachtige dieren op de besmette bedrijven geëuthanaseerd. Dit zal ook het geval zijn voor het bedrijf in de gemeente Koggenland. Wanneer dit plaatsvindt is nog niet bekend, maar dat zal op korte termijn zijn.

Omwonenden

De ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en LNV zullen op korte termijn aan alle mensen in een straal van 5 kilometer rond het bedrijf een informatiebrief sturen. Voor het geval in Zuidermeer gaat het om de bewoners van (delen van) de gemeenten Koggenland, Beemster, Hoorn, Medemblik en Opmeer. In de brief wordt uitgelegd wat Q-koorts is en welke maatregelen er worden genomen. Ook wordt omwonenden in deze brief geadviseerd om zich bij de huisarts te melden als zich ziekteverschijnselen van Q-koorts, zoals koorts met hoofdpijn of hoesten, voordoen. Dit geldt vooral voor mensen met een hartklepafwijking, voor mensen die een hartoperatie hebben ondergaan, voor mensen met een afweerstoornis en voor zwangere vrouwen.

Voor meer informatie over de Q-koorts kunnen mensen kijken op de website van de GGD http://www.ggdhollandsnoorden.nl of bellen met het speciale tel: 088 0100536 hier zitten professionals die alle vragen kunnen beantwoorden.


---

WEBSITE EN SPECIAAL TELNR VOOR Q-KOORTS INFO

Er is uitgebreide informatie over de Q-koorts beschikbaar. De website Q-koorts in Nederland bevat links naar nuttige informatie voor omwonenden en veehouders. Wie nadere informatie wil, kan ook bellen met het callcenter van de GGD Hollands Noorden: 088 0100 536. Dit nummers is op zaterdag 20 februari tussen 13.00 en 17.00 uur bereikbaar en volgende week op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur. Actuele informatie is ook te vinden op de website van de GGD Hollands Noorden.


---

AL UW VRAGEN OVER Q-KOORTS

Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft over Q-koorts. We hebben er een paar, inclusief de antwoorden, voor u op een rij gezet.

Informatie over de ziekte Q-koorts
Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie. Wees alert op de verschijnselen van Q-koorts. Woont u of bent u in gebieden geweest waar Q-koorts voorkomt? Ga dan tijdig naar de huisarts bij klachten zoals koorts met hoofdpijn of hoesten.

Wat is Q-koorts?
Q-koorts is een infectieziekte die van dieren op mensen kan overgaan (zoönose). In Nederland zijn vooral besmette melkgeiten en melkschapen de bron voor mensen. Q-koorts is niet van mens op mens overdraagbaar. In 2009 zijn er ruim 2300 mensen in Nederland ziek geworden van Q-koorts.

Verspreiding en besmetting
Q-koorts kunt u oplopen door het inademen van de bacterie Coxiella burnetii via de lucht in een gebied waar besmette melkgeiten- en melkschapenbedrijven zijn. Hoe dichter bij het bedrijf, hoe groter de kans op het inademen van de bacterie. Aangenomen wordt dat er een verhoogde kans is op het oplopen van Q-koorts in een cirkel van 5 km rond een besmet bedrijf.

Ook kunt u Q-koorts oplopen door direct contact met besmette geiten en schapen, bijvoorbeeld als u met dieren of mest werkt. De bacterie zit niet in het vlees van de dieren. U kunt gerust gepasteuriseerde geiten- of schapenmelk drinken en geiten- of schapenkaas eten, daar kunt u geen Q-koorts van krijgen. Besmette geitenbedrijven mogen geen producten van rauwe melk verkopen.

Wanneer kan ik Q-koorts krijgen
De afgelopen jaren bleek dat mensen het meeste risico lopen op besmetting in de lammerperiode van februari tot en met mei. De tijd tussen besmetting en het ontstaan van klachten is gemiddeld 2-3 weken, oplopend tot 6 weken. Daarom worden de meeste mensen ziek van maart tot en met juli. Buiten deze periode is het risico om Q-koorts op te lopen gering.

Klachten bij Q-koorts
Meer dan de helft van de mensen met Q-koorts heeft nagenoeg geen klachten. Mensen die wel klachten hebben, krijgen meestal (aanhoudende) koorts en heftige hoofdpijn. Andere klachten kunnen zijn: hoesten, spierpijn, gewrichtspijn, koude rillingen, nachtelijk zweten, malaise en vermoeidheid. Bij een ernstig verloop krijgen mensen een longontsteking met droge hoest en pijn op de borst. Sommige mensen krijgen een leverontsteking. Q-koorts komt vaker voor bij mensen die roken. Q-koorts komt weinig voor bij kinderen en baby's.

Behandeling bij Q-koorts
Woont u of bent u in een gebied geweest waar Q-koorts voorkomt? Ga naar de huisarts als u bovenstaande klachten heeft; zeker buiten het griepseizoen (het griepseizoen is van november tot en met maart). De huisarts beslist of bloedonderzoek nodig is. Als Q-koorts is vastgesteld, dan wordt u meestal behandeld met een antibioticumkuur. Na Q-koorts kunt u lang last houden van vermoeidheid. Sommige mensen hebben meer dan een jaar last van deze vermoeidheid. De vermoeidheid is niet te behandelen, maar zal uiteindelijk wel verdwijnen.

Wie kunnen ernstig ziek worden van Q-koorts?
Iedereen kan Q-koorts krijgen. De kans om ernstig ziek te worden na besmetting is groter voor:


- zwangere vrouwen;


- mensen met een hartklepafwijking of mensen die een hartoperatie hebben gehad in het verleden;

- mensen met een afweerstoornis, bijvoorbeeld door kanker of door medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken. Bij deze personen raden wij vooral aan om tijdig naar de huisarts te gaan bij klachten. Hoe eerder u behandeld wordt, hoe beter.

Meer info/links

- www.ggdhollandsnoorden.nl ; de GGD in uw regio.
- www.qkoortsinnederland.nl; meest gestelde vragen over Q koortsts:
- www.rivm.nl/q-koorts ; themasite over Q-koorts bij het rijksinstituut voor volks·themasite over Q-koorts bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid

- www.q-koorts.nl Milieu: ·preventiedienst voor de agrarische en groene sector Stigas