Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Sportpedagoog voor sportclubs

voor een optimale leer- en speelomgeving

Sportverenigingen in Rotterdam kunnen sinds 1 februari gebruik maken van de diensten van een sportpedagoog. Deelgemeente IJsselmonde en Rotterdam Sportsupport maakten dit bekend op een bijeenkomst bij voetbalvereniging Overmaas. Een sportpedagoog zorgt voor een optimale leer- en speelomgeving zodat de veiligheid van de sportende jeugd gewaarborgd wordt. Rotterdam is de eerste gemeente in Nederland die met een pedagoog sportverenigingen gaat ondersteunen.

Breed inzetten

De sportpedagoog gaat drie verenigingen uit IJsselmonde intensief begeleiden. Met activiteiten als de ondersteuning van technisch kader en het leggen van verbindingen met het gezin, de school en de wijk, moet de pedagoog bijdragen aan het stimuleren van positief gedrag van met name sportende jeugd. Ook andere sportverenigingen uit Rotterdam kunnen een beroep doen op de kennis van de sportpedagoog.

Coachen van vrijwilligers
Het is een kwestie van ingrijpen, coaching en nazorg, aldus portefeuillehouder Bram van Hemmen die samen met Rotterdam Sportsupport het idee van de pedagogische ondersteuning bedacht. Een eerdere proef met de inzet van de sportpedagoog laat zien dat deze manier van werken leidt tot meer rust tijdens en rond het sporten. De pedagoog coacht bovendien trainers en andere vrijwilligers op de verenigingen.

Meer belangstelling
Bram van Hemmen: Nu we stevig inzetten op het pedagogisch klimaat bij sportverenigingen willen we onder andere agressie gaan aanpakken. Dit zal de breedtesport als geheel een positieve impuls geven. Het wordt aantrekkelijker om je aan te sluiten bij een vereniging. Goed nieuws voor sportieve inwoners van IJsselmonde en goed nieuws voor mensen die zich als vrijwilliger willen inzetten. Ik verwacht toenemende belangstelling voor de sportverenigingen: een mooie aanloop naar de komende Sportcampus Stadionpark.

Ineke Kalkman is de sportpedagoog die in Rotterdam aan de slag gaat.