Gemeente Asten Deken van Houtschool in nieuwe BMV

Onduidelijkheden over Deken van Houtschool in nieuwe BMV

De gemeente is door diverse personen benaderd over de voortgang van de ontwikkeling van de BMV (brede maatschappelijke voorziening) in de Bloemenwijk en de toekomst van de Deken van Houtschool. Er blijken wat onduidelijkheden te bestaan over de realisatietermijn van de nieuwe BMV met daarin de Deken van Houtschool.

Proces tot nu toe

De gemeenteraad heeft in juli 2009 unaniem de visie Bloemenwijk goedgekeurd. Een belangrijk deel van die visie is de bouw van de brede maatschappelijke voorziening. Deze wordt het kloppend hart van de Bloemenwijk. De huidige Deken van Houtschool komt in deze BMV. Zo ontstaat een plek waar onderwijs, zorg en welzijn onder één dak zijn ondergebracht. Een plek bij uitstek waar oud en jong elkaar kunnen ontmoeten.

De nieuwe BMV en de school komen in de buurt van de huidige Beiaard. Bekeken wordt of het haalbaar is om bestaande gebouwen deels te handhaven. Een stuurgroep, die bestaat uit Prodas, Bergopwaarts@BOW, ONIS en de gemeente, is met deze opdracht aan de slag gegaan.

Planning realisatie BMV

De planning is om nog voor de zomervakantie tot overeenstemming met alle partijen te komen. Vervolgens starten de
bestemmingsplanprocedures, planontwikkeling en aanbesteding van de bouw. Alvorens te kunnen starten met de bouw moet eerst een aantal woningen van woCom aan de Ceresstraat/Jupiterstraat gesloopt worden. Begin 2012 verwachten wij dat Bergopwaarts@BOW kan starten met de daadwerkelijke bouw. Deze neemt anderhalf jaar in beslag.

Enquête MR (Medezeggenschapsraad)

De MR van de Deken Van Houtschool heeft een enquête verspreid met de optie om binnen twee jaar op de locatie van de huidige Deken van Houtschool een nieuwe school te bouwen. Echter, als de school niet verplaatst, verdwijnt een belangrijk fundament onder de plannen om te komen voor een BMV in de Bloemenwijk. Mede door de bouw van woningen op de huidige locatie van de Deken van Houtschool kan namelijk de inrichting van de openbare ruimte (groen, speeltoestellen, bestrating, parkeergelegenheid etc.) in de Bloemenwijk gefinancierd worden.

Genoemde termijn voor nieuwbouw binnen 2 jaar niet realistisch

Bij nieuwbouw op de huidige locatie zijn er twee mogelijkheden:naast de bestaande school of op de plek van de huidige school. Voor beide mogelijkheden geldt dat de raad opnieuw een besluit moet nemen over de reeds vastgestelde visie Bloemenwijk. Hiervoor is overleg nodig met de andere betrokken partijen. Dit besluitvormingsproces kost minimaal een half jaar. Daarna kan pas onderzoek opgestart worden naar bovengenoemde mogelijkheden. Vanwege tal van onzekerheden valt hier niet of nauwelijks tijdwinst te boeken t.o.v. het integreren van de Deken van Houtschool in de nieuwe BMV. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het zoeken naar een tijdelijke locatie voor de Deken van Houtschool en de gebruikelijke bestemmingsplanprocedures. Niet uitgesloten is dat dit mogelijk nog meer tijd kost.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer P. Baudoin, tel (0493) 671 236.