Gemeente Teylingen

geeft geld aan Adamas inloophuis en VV Ter Leede

Kindergemeenteraad geeft geld aan Adamas inloophuis en VV Ter Leede

23 februari 2010

Donderdagavond 18 februari kwam de kindergemeenteraad in vergadering bijeen. De publieke tribune in de raadzaal zat helemaal vol met klasgenoten, trotse ouders, opa's en oma's. Twintig vertegenwoordigers van vier Teylingse basisscholen waren voor één avondje kindergemeenteraadslid. Ze hadden een serieuze taak, namelijk kiezen welk project EUR 2.000 verdient.

Burgemeester Schelberg zat de vergadering voor. De overige taken waren verdeeld onder de leerlingen van twee groepen 8 van De Achtbaan (locaties Cluster en Beukenrode), De Emmaus, De Rank en De Waaier. Er waren fractiespecialisten, fractievoorzitters en kinderwethouders. De `echte' raadsleden, mevrouw Nieuwenhuizen en de heren Alewijnse en Ten Boden en wethouder Wilbrink hielpen de kinderraadsleden bij hun belangrijke taak.

Pleidooi

De indieners van de projecten spraken aan het begin van de vergadering in. Drie minuten hadden ze om een vurig pleidooi voor hun project te houden. De inspreker van Stichting Boerhaavehuis gaf aan dat hij graag een zonnewijzer wilde plaatsen in de tuin van het Boerhaavehuis. Daarna kwamen drie moeders van De Alleman, zij wilden met de leerlingen van De Alleman Geluksjam gaan maken en de potjes uitdelen aan bijvoorbeeld zieke mensen. Alle kinderraadsleden kregen vervolgens vast een voorproefje van de jam.

Toen kwamen de meidenteams van Ter Leede. Zij wilden geld voor truien waarop ze dan spreuken konden zetten als `een beter milieu begint bij jezelf'. Onderdeel van het plan was een sponsorloop voor het goede doel. Tot slot kwam een spreekster van het Adamas Inloophuis aan het woord. Zij pleitte voor een bibliotheek voor mensen met kanker en hun naasten.

Discussie

De kindergemeenteraadsleden gingen vervolgens met elkaar in discussie. De scholen verschilden van mening welk project het beste was. Elke school had een andere voorkeur voor de verdeling van het geld. De meeste voorstanders waren er voor het Adamas Inloophuis.

Kinderwethouders

Tijdens een korte pauze trokken de kinderwethouders zich terug voor een vergadering van het college van B&W. Zij hadden een bijzonder moeilijke taak omdat de kindergemeenteraad zo verdeeld was. Zij bedachten toch drie voorstellen hoe het geld op een goede manier verdeeld kon worden. Dit brachten ze vervolgens naar voren in de kindergemeenteraad.

Spannend tot het eind

De kinderraadsleden konden het vervolgens niet snel eens worden over de verdeling van het geld. Aan het einde van de avond waren er twee voorstellen over.

Voorstel 1: EUR 250 voor de GeluksJam, 700 voor de zonnewijzer Boerhaavehuis, 1050 voor de bibliotheek van het Adamas Inloophuis.

Voorstel 2: EUR 1.000 voot het Adamas Inloophuis en EUR 1.000 voor Ter Leede. Hieraan werd de voorwaarde gekoppeld dat Ter Leede een sponsorloop moet houden voor de andere projecten en wel 75% voor de zonnewijzer en 25% voor de GeluksJam. Met twaalf tegen acht stemmen, koos de kindergemeenteraad voor het tweede voorstel.

Unicum

Daarna diende de kindergemeenteraad ook nog een motie in om de gemeenteraad van Haarlemmermeer op te roepen om de andere EUR 1.000 beschikbaar te stellen voor de bibliotheek van het Adamas Inloophuis, omdat dit in de gemeente Haarlemmermeer ligt. Het was voor het eerst dat de kindergemeenteraad dit middel inzette.

Slotstuk

Na het uitreiken van de cheques gingen de kinderen tevreden naar huis. Ze hebben de afgelopen maand veel geleerd over de politiek. Ze kregen les van de raadsleden en uiteindelijk konden ze zelf ervaren hoe het is om raadslid te zijn. In juni krijgen de andere Teylingse basisscholen de kans om mee te doen aan de Kindergemeenteraad.

verkiezingen
Nieuwe afvalcontainers