Eten met kleine kinderen voor Nederlandse moeder echt genietmoment

23/02/2010 10:05

Hill & Knowlton Ned. BV

Breda, 23 februari 2010 - Nederlandse moeders genieten volop van het maaltijdmoment met hun kindje. Ondanks ergernissen als weigeren van eten en knoeien, verheugen zij zich er echt op. Zo zien zij de maaltijd vooral als een moddergevecht, een vrolijke chaos waarbij het gaat om plezier hebben met hun kindjes. Dit blijkt uit onderzoek van Friso Kindervoeding onder 700 Nederlandse moeders met kinderen in de leeftijd tot 36 maanden.

Een derde van de moeders vergelijkt de avondmaaltijd met hun kindje zelfs met hun favoriete bezigheid: shoppen, daar genieten ze ook echt van. 25% van de moeders ziet het maaltijdmoment eerder als een stevige gezichtsbehandeling: even moeite doen maar daarna is iedereen tevreden.

Moeders 'in control'

Nederlandse moeders hebben de regie waar het gaat om eten met hun dreumes of peuter. 82% van hen geeft aan dat zij bepaalt wat het kindje eet. Ingrediënten en smaak zijn bij de keuze van de maaltijd doorslaggevend; merkbekendheid, bereidingswijze en biologische productie zijn van minder belang. Maar er wordt zeker ook rekening gehouden met de specifieke smaakvoorkeur van het kindje; wat ze lekker vinden komt vaak op tafel. En als een kindje niet wil eten, dan zij dat zo.

Maar krijgen kleine 'Jamie Olivers' wel genoeg bouwstoffen binnen?

De meeste moeders zeggen genoeg te weten over hoe hun kindje het best te begeleiden naar het eten van vast voedsel. Ook vindt een meerderheid (78%) het geen probleem om voor hun kindje een gevarieerd voedingspatroon samen te stellen en draait hun hand er niet voor om het kindje te laten wennen aan nieuwe smaken. 62% van de moeders zegt zelfs dat haar kindje gemakkelijk -als een echte Jamie Oliver- nieuwe smaken uitprobeert. Toch vindt nog ruim één op de drie moeders het lastig vast te stellen of haar kindje dagelijks wel voldoende benodigde voedingsstoffen binnen krijgt.

Mama's Ideetjes - gestoomd maaltijdje komt tegemoet aan vraag van moeders

Bijna driekwart van de Nederlandse moeders zegt stoombereiding voor de maaltijd van hun kindje het meest gezond te vinden. Zij zien daarbij het behoud van belangrijke voedingstoffen, zoals vitaminen en mineralen, als het grootste voordeel. Toch kiest nog slechts 37% van de moeders voor stomen; de meerderheid gebruikt de meer traditionele bereidingswijzen koken (82%) en bakken en braden (75%).

Bertine Philipsen, voedingskundige bij Friso Kindervoeding: "We weten dat met stoombereiding de voedingswaarde van een maaltijd optimaal behouden blijft. Daarom introduceert Friso Kindervoeding Mama's Ideetjes. Dit zijn vijf gestoomde, lekkere maaltijdjes voor kindjes van 6 tot 36 maanden. Voor moeders heel gemakkelijk te bereiden, want er is geen eigen stoompan voor nodig."

Nederlandse moeders weten er een feestje van te maken - voor het hele gezin

Nederlandse moeders gebruiken een uitgebreid repertoire aan trucs om de avondmaaltijd tot een gezellig feestje te maken. Dit varieert van het bekende complimenteren, tot zingen, muziek en kleurige bordjes en bestek. Maar bovenal hechten Nederlandse moeders er veel waarde aan samen, met het hele gezin, aan tafel te eten.

Hoe tafelen bekende moeders?

Nederland kent natuurlijk een aantal bekende mama's dat weer op hun eigen manier de avondmaaltijd met hun kindje invult. Bijna de helft van de Nederlandse moeders denkt dat Wendy van Dijk het plezierigst met haar kind tafelt. Het is daar immers altijd weer een verrassing of de kleine met Ushi, Dushi of Wendy aan tafel zit. Ook stoere mama Bridget Maasland wordt gezien als bekende mama die samen met haar kind veel gezelligheid beleeft aan tafel; goede kans dat daar het hondje ook lekker mee-eet. Grote kans dat bij Renate Verbaan de TV aanstaat tijdens het eten: papa Winston is dan volop in beeld.

Over Friso Mama's Ideetjes

Mama's Ideetjes zijn er voor kindjes van 6-12 maanden in drie smaakvarianten Kostelijke kalkoenschotel, Groentefestijn met ham en Jachtschoteltje.

Voor kindjes in de leeftijd 12-36 maanden zijn er de smaken Groentefestival met rundvlees en Pastaschelpjes bolognese.

Voor moeders die vragen hebben over voeding, heeft Friso Kindervoeding een speciale voedingslijn waarmee moeders 24 uur per dag advies krijgen (0800-0227434).

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.friso.nl/

http://www.rembrandthuis.nl