23/02/2010 10:13
>
Intelligence Group

Werkgevers discrimineren vooral op leeftijd en etniciteit

Rotterdam, 23 februari 2010 - Volgens de Nederlandse beroepsbevolking discrimineren werkgevers bij het aantrekken van personeel het meest op leeftijd en etniciteit. Meer dan de helft van de beroepsbevolking is deze mening toegedaan. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

Intelligence Group vroeg de beroepsbevolking waar volgens hen door werkgevers het meest op gediscrimineerd wordt bij het aantrekken van personeel. Volgens de Nederlandse beroepsbevolking discrimineren werkgevers het meest op leeftijd en etniciteit. 58 procent respectievelijk 55 procent geeft aan dat op deze aspecten het meest gediscrimineerd wordt. Beide soorten discriminatie komen veel vaker voor dan discriminatie op werkervaring en geslacht.

Tabel 1 Discriminatie door werkgevers bij aanname personeel

Leeftijd 58%

Etniciteit 55%

Werkervaring 33%

Geslacht 26%

Dikke mensen 22%

Geloof 20%

Seksuele voorkeur 8%

Politieke voorkeur 2%

Bron: ArbeidsmarktGedragsOnderzoek (AGO), november 2009 (N = 522).

De meningen en ervaringen variëren tussen groepen. Waar vijftigplussers vooral discriminatie op leeftijd ervaren, ondervinden starters voornamelijk discriminatie op werkervaring. 72 procent van de vijftigplussers geeft aan dat leeftijdsdiscriminatie in de top 3 staat, tegen 39% van de personen in de leeftijdscategorie 15-19 jaar. Starters op de arbeidsmarkt (50%) ervaren vaker discriminatie op werkervaring dan ervaren professionals (25%). Ook vrouwen (39%) zijn deze mening eerder dan mannen (28%) toegedaan. Bovendien komt discriminatie op geslacht volgens vrouwen vaker voor dan volgens mannen, 30% versus 21%.

Zowel autochtonen als allochtonen ervaren het vaakst discriminatie op leeftijd. Onder autochtonen bedraagt dit percentage 56% en onder allochtonen zelfs 70%. Met betrekking tot discriminatie op etniciteit komen de meningen van autochtonen en allochtonen overeen. Marokkanen maken de grootste kans om gediscrimineerd te worden als het gaat om discriminatie op afkomst (84%). Zij worden op afstand gevolgd door Turken (52%) en Antillianen (50%).

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Dennis Timp

Arbeidsmarktanalist Intelligence Group

010 - 2809010

dennis@intelligence-group.nl

Technische verantwoording

De gegevens zijn afkomstig uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van november 2009. 522 personen zijn ondervraagd.

De volgende vragen zijn aan hen voorgelegd:

Welke bevolkingsgroepen hebben volgens u de grootste kans om gediscrimineerd te worden op de Nederlandse arbeidsmarkt?

Waar wordt volgens u het meest op gediscrimineerd door werkgevers bij het aantrekken van personeel?