GroenLinks Lansingerland

GroenLinks op bezoek in de Bergboezem

Maandag 22 februari 2010, 21:47u -

* bergboezem

GroenLinks op bezoek in de Bergboezem

Op uitnodiging van de Stichting Natuur- en Milieuwacht is GroenLinks op vrijdag 19 februari 2010 een kijkje gaan nemen in de Bergboezem. Samen met vertegenwoordigers van deze stichting liepen de GroenLinks-leden het gebied in om een beter beeld te krijgen van de locatie en de problematiek.

De omwonenden van de Bergboezem voeren actie voor behoud van dit weidegebied. Deze polder moet plaatsmaken voor nieuwe natuur. Zo staat dit in de plannen voor de GroenBlauwe Slinger, de ecologische verbindingsroute tussen Midden-Delfland en het Groene Hart. GroenLinks, dat vanzelfsprekend voor uitbreiding van groene ruimte is, liet zich door de betrokkenen ter plekke informeren over hun standpunten.

"GroenLinks begrijpt de weerstand van de bewoners van de Bergboezem heel goed. Een mooi stuk cultuurhistorisch landschap dreigt verloren te gaan", zegt Sander Smolders van GroenLinks. "Daar staat tegenover dat de inrichtingplannen voor de groenzone - waar de Bergboezem deel van uitmaakt - er voor zorgen dat er meer soorten vlinders en libellen komen en dat er naast weidevogels ook andere soorten vogels zich zullen gaan vestigen. Dit betekent een stimulans voor de biodiversiteit."

De omwonenden van de Bergboezem hebben een alternatief plan bedacht dat naar hun eigen zeggen een zelfde stimulans geeft aan de soortenrijkdom als het inrichtingsplan dat er nu ligt, maar dat tegelijkertijd het cultuurhistorisch weidegebied behoudt. Het onderwerp houdt de gemoederen in Lansingerland goed bezig. De Stichting Natuur- en Milieuwacht is onlangs een handtekeningactie begonnen en zegt veel steun te krijgen van de inwoners van Lansingerland.

"Het was goed om ons ter plaatse te laten informeren", concludeerde Ivana Citterbartova, lijsttrekker van GroenLinks. "De kwestie Bergboezem komt in de nieuwe raadsperiode zeker terug op de agenda. Ook op dit dossier is GroenLinks daarom nu al bezig zich voor te bereiden voor het werk in de gemeenteraad, waarbij het alternatief van de omwonenden zeker meegenomen zal worden bij het bepalen van ons standpunt. Wij vinden dat de politiek, ondanks vastgestelde plannen, dit serieus moet nemen. GroenLinks gaat namelijk voor evenwicht en verbinding tussen Groen en Sociaal!"