Gemeente Kaag en Braassem

Bedrijfsbezoek burgemeester Eenhoorn en wethouder van Velzen

Op vrijdag 19 februari brachten burgemeester Eenhoorn en wethouder Economische Zaken Ton van Velzen, een bedrijfsbezoek in de gemeente. Deze keer gingen zij op bezoek bij Sushi Ran in Leimuiden.

Sushi Ran is de grootste sushiproducent in de Benelux en is gevestigd op het bedrijventerrein de Waaier in Leimuiden. De oprichter en directeur van het bedrijf is de heer Jun Tsujimaru.

Aanleiding voor het bedrijfsbezoek is dat het college graag wilt weten wat er leeft bij de ondernemers van Kaag en Braassem. Zij wil graag met eigen ogen zien wat ondernemers presteren en wat zij nog nodig hebben vanuit de gemeente. Zo heeft Sushi Ran grote behoefte aan parkeergelegenheid bij de Waaier. Niet alleen voor bezoekers, maar ook voor de vele vrachtwagens die Sushi Ran bezoeken. Deze parkeergelegenheid wordt gelijktijdig met de uitbreiding van het bedrijventerrein meegenomen.De heer Tsujimaru laat weten graag te willen blijven op de Waaier in Leimuiden, maar geeft wel aan dat in de toekomst uitbreiding van het bedrijf onvermijdelijk is.

De heer Tsujimaru is geboren en getogen in Japan, maar kwam in 1986 naar Nederland. Daar startte hij zijn bedrijf op, eerst in Aalsmeer en later vestigde hij zich in Leimuiden. Een goede zet, want Jun Tsujimaru is erg tevreden met de locatie van zijn bedrijf en de arbeidsmentaliteit van zijn werknemers. Vooral dat laatste houdt Sushi Ran in Leimuiden. Volgens Jun Tsujimaru zijn de werknemers loyaal en werken zij hard. Op dit moment heeft Sushi Ran 130 werknemers in dienst, waarvan 90 full time. Het bedrijf blijft ondanks de economische crisis groeien. Dit komt door de groeiende populariteit van sushi in Nederland. Op dit moment heeft Sushi Ran genoeg ruimte, maar in de toekomst zal het bedrijf een groter pand moeten gaan zoeken of gaan uitbreiden.

Sushi Ran is gestart als familiebedrijf, maar in 1996 heeft de familie Tsujimaru 70% van haar bedrijf verkocht aan Mitsui, een van de grootste handelsbedrijven in Japan. Op deze manier kon de groei gerealiseerd worden, die Tsujimaru graag wilde. Sushi Ran levert onder andere aan Albert Heijn en Tiny Tokio. Die laatste is te vinden op grotere stations in Nederland, zoals Den Haag Centraal. Ook heeft Sushi Ran een eigen winkel in Amstelveen, genaamd âSushi Yaah!â. Op deze manier bereikt Sushi Ran ook particulieren, want het bedrijf levert niet direct aan particulieren.

De zoon van Jun Tsujimaru, Hiroshi Tsujimaru, is sales manager van Sushi Ran en zal later het bedrijf overnemen van vader Tsujimaru. Na een interessant gesprek met vader en zoon Tsujimaru, krijgen burgemeester Eenhoorn en wethouder van Velzen een rondleiding van Hiroshi Tsujimaru. Omdat hygiëne zeer hoog in het vaandel staat bij Sushi Ran, moet iedereen de verplichte bescherming dragen. De bezoekers wordt uitgelegd hoe het productieproces verloopt en hoe de distributie is geregeld.