Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


Datum 19 februari 2010
Betreft prestatieafspraken en voornemen tot opschorting bekostiging IBS De Dialoog te Rotterdam

Op 5 januari jongstleden ben ik geïnformeerd door de Inspectie van het Onderwijs (hierna: inspectie) over het feit dat IBS De Dialoog te Rotterdam ­ na een langdurig traject van intensief toezicht ­ ernstig tekortschiet in de kwaliteit van het onderwijs, de financiële situatie en de medezeggenschap. De inspectie heeft niet zonder meer het vertrouwen dat dit op korte termijn alsnog in orde zal komen. Deze mededeling doet de inspectie naar aanleiding van het op 4 januari 2010 vastgestelde rapport van een onderzoek naar de kwaliteitsverbetering IBS De Dialoog (kenmerk H2867204).

Naar aanleiding van het rapport over bestuurlijke praktijken in het islamitisch onderwijs van september 2008 heb ik het bevoegd gezag van de school in december 2009 een terugvordering opgelegd. Daarnaast is de bekostiging van de school voor dit schooljaar reeds gecorrigeerd omdat de inspectie constateerde dat er te hoge leerlinggewichten waren opgegeven. Ik zoek nu uit of dat in eerdere jaren ook het geval is geweest.

IBS De Dialoog is sinds november 2007 zeer zwak. In de sindsdien verstreken tijd heeft de school nagenoeg geen verbeteringen gerealiseerd ten aanzien van de door de inspectie geconstateerde tekortkomingen. Het uitblijven van verbeteringen als gevolg van inspectietoezicht is heel ernstig. De leerlingen op De Dialoog krijgen al te lang niet het onderwijs waar ze recht op hebben. Ik wil dat dat snel verandert.

Vanwege het langdurig gebleken gebrek aan verbetervermogen van IBS De Dialoog en het belang van goed onderwijs aan de leerlingen, heb ik bij het bestuur de vraag opgeworpen of dit belang gediend is bij het voortbestaan van deze school. Het bestuur is en voelt zich ten principale verantwoordelijk voor de situatie en onderkent ten volle de ernst daarvan. Het bestuur kiest er dit moment voor zijn verantwoordelijkheid in te vullen door zich in te spannen om op korte termijn tot verbetering te komen. In deze brief bericht ik u dat ik daarom gerichte prestatieafspraken met de school heb gemaakt. De prestatieafspraken moeten er allereerst in resulteren dat de school met ingang van 23 maart 2010 voldoet aan de bepalingen in de Wet medezeggenschap op scholen en dat de financiële administratie op orde wordt gebracht. Bovendien is afgesproken dat de kwaliteit van het onderwijs van De Dialoog zodanig is verbeterd, dat de kwalificatie "zeer a
na 1 van 2 Pagina 1 van 2 Pagi





zwak" niet meer aan de orde is. Het bestuur heeft aangegeven dat het zich op basis van de dan behaalde resultaten zal beraden over de toekomst van de school.

Om de school tot spoedige naleving van de wettelijke vereisten te bewegen, ben ik voornemens de maandelijkse bekostiging van De Dialoog gedeeltelijk op te schorten. Dit voornemen staat in verband met het feit dat uit het genoemde inspectierapport d.d. 4 januari jongstleden blijkt dat de school niet voldoet aan de wettelijke bepalingen betreffende de leerlingenzorg (artikel 8, vierde lid, van de Wet op het primair onderwijs) en de medezeggenschap (Wet medezeggenschap op scholen, de artikelen 3, 8, 21 en 23).

Gedeeltelijke opschorting van de bekostiging betekent dat De Dialoog een deel van de maandelijkse bekostiging vanaf april 2010 niet krijgt uitgekeerd. Het bedrag van de opschorting zal in eerste instantie 20% van de bekostiging van de school bedragen. Hiervan staat 15% in verband met de tekortschietende kwaliteit op het gebied van de leerlingenzorg en 5% met de tekortschietende medezeggenschap. Ik benadruk dat deze maatregel bedoeld is om de school alsnog tot spoedige naleving van de wettelijke voorschriften te bewegen.

Op basis van de inspectiebevindingen in maart en mei 2010 zal ik bezien welke maatregelen dan aan de orde zijn.

de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma

Pagina 2 van 2