Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2010Z03603

Vragen van de leden Ferrier, Willemse-Van der Ploeg en Mastwijk (allen CDA) aan de staatssecretarissen van Verkeer en Waterstaat en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het gebruik van winterbanden onder schoolbussen. (Ingezonden 22 februari 2010)


1
Kent u het artikel "Schoolbussen Connexxion vaak geen winterbanden"? 1)


2
Op welke wijze wordt in de contracten voor georganiseerd vervoer van kinderen vastgelegd dat aan de verplichting dient te worden voldaan dat kinderen in het kader van de leerplicht de school bezoeken? Op welke wijze dient de veiligheid van de kinderen gegarandeerd te zijn?


3
Is het waar dat aan het georganiseerd vervoer van kinderen in zijn algemeenheid geen eisen worden gesteld over het rijden op winterbanden? Gelden voor aanvullend openbaar vervoer aanvullende voertuigeisen ten opzichte van bijvoorbeeld de eisen die aan personenauto's gesteld worden?


4
Hoe kijkt u aan tegen de redenatie van Connexxion dat het bedrijf bij gladheid ritten moet schrappen omdat winterbanden, onder andere, te duur zijn en niet verplicht zijn? Acht u het verstandig dat vervoersbedrijven contractvervoer aanbieden op zomerbanden?


5
Acht u het wenselijk met extra generieke voorschriften te komen, die voorschrijven dat het vervoer van personen dient te gebeuren met voertuigen die op de toestand van de weg zijn toegerust? Zo ja, welke? Bent u bereid een gesprek aan te gaan met de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) over de vraag welke overheid hiertoe het initiatief zou kunnen nemen?


1) De Volkskrant, 15 februari 2010