Veiligheidsimplicaties Online Sociale Netwerken vereisen nieuwe aanpak

23/02/2010 11:18

The Hague Centre for Strategic Studies

Het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) publiceert het onderzoeksrapport "Social Networking, the Security Shakedown of Shared Information."

In het kader van de serie Security Foresight-studies van 2010 brengt HCSS de bedreigingen en de kansen voor de toekomst in kaart zoals die worden gezien door experts op hun specifieke vakgebied.

Online Sociale Netwerken zoals Facebook, Linkedin, Wikipedia, Twitter en Hyves zijn niet meer weg te denken. Facebook telt wereldwijd meer dan 400 miljoen actieve gebruikers van wie ruim 35 miljoen elke dag hun status bijwerken. Het Nederlandse Hyves heeft bijna 10 miljoen accounts en registreert 100.000 nieuwe gebruikers per maand.

Wat zijn de toekomstige implicaties van dit snel groeiende fenomeen? De nieuwe applicaties via internet kunnen grote maatschappelijke invloed hebben zoals is aangetoond bij de verkiezingen in de Verenigde Staten en de mobilisatie van volksprotesten in Iran en Egypte.

Online Sociale Netwerken bieden een enorme kans voor overheden, bedrijven en non-gouvernementele organisaties om informatie snel en effectief te verspreiden. In die zin zal het nieuwe communicatie-instrument de vrije loop van informatie bevorderen en de democratie versterken. Overheden zullen bijvoorbeeld makkelijker de wensen en behoeften van de bevolking kunnen peilen. Ook kan het instrument van Online Sociale Netwerken worden ingezet voor burgerparticipatie ten behoeve van veiligheid en opsporing.

Anderzijds zijn de gevaren voor de veiligheid van de informatieverspreiding via Online Sociale Netwerken zeer dringend. Regeringen en ondernemingen zullen daarom een strategie moeten ontwikkelen om te leren leven met de toenemende groei van Online Sociale Netwerken. Het risico op lekkage van vertrouwelijke en gevoelige informatie wordt groter naarmate werknemers of ambtenaren privé of bedrijfsmatig actief zijn binnen Online Sociale Netwerken. Het gevaar van grootschalig misbruik van Online Sociale Netwerken voor malafide doeleinden zoals het ongevraagd verwerven van persoonsgegevens, bedrijfsspionage, manipulatie van inlichtingen en bewuste reputatiebeschadiging is aanzienlijk.

De verspreiding van valse informatie of complottheorieën is evenmin denkbeeldig. Deceptie via deze nieuwe vorm van informatieverspreiding kan afbreuk doen aan het advies van deskundigen zoals duidelijk werd rond het online protest tegen de inentingscampagne tegen de Mexicaanse griep (H1N1). De kwaliteit van informatie binnen Online Sociale Netwerken kan niet worden gewaarborgd, maar de inhoud van een boodschap kan door het enorme bereik van een Online Sociaal Netwerk toch algemeen aanvaard worden. Overheden zullen daarop een antwoord moeten vinden.

Ook individuen moeten zich beter bewust worden van het gevaar van inbreuk op de privacy van hun persoonsgegevens. Nu al worden Online Sociale Netwerken ongemerkt gebruikt door individuen, bedrijven en overheden om vertrouwelijke inlichtingen te verzamelen. Hierdoor kunnen bedrijven en overheden ongewenst het gedrag van burgers monitoren en manipuleren. Voor inlichtingendiensten bieden Online Sociale Netwerken een schat aan informatie.

Mensen realiseren zich veelal niet dat hun afbeeldingen en gegevens 'op straat liggen' zodra zij zelf, of iemand buiten hun om, deze data op een Online Sociaal Netwerk plaatsen. Compromitterende foto's uit de privésfeer kunnen leiden tot aanzienlijke reputatieschade. Werkgevers screenen sollicitanten binnen de Online Sociale Netwerken waar zij al dan niet actief zijn. Informatie die eenmaal op internet is verschenen en verspreid blijft eeuwig beschikbaar.

HCSS signaleert dat het explosief groeiende verschijnsel van Online Sociale Netwerken een nieuwe strategische benadering vereist voor informatieverspreiding en informatieverwerving door overheden, bedrijfsleven en individuen.





http://www.hcss.nl