FloraHolland


FloraHolland Productcommissie Alstroemeria

FLORAHOLLAND (23 februari 2010) - Op 16 februari kwam de FPC Alstroemeria op vestiging Rijnsburg bijeen.
A. Troost heeft tijdens de vergadering een nieuw voorstel voor de gewichtscodering besproken. De lichtere gewichten zullen per gram aangegeven worden, vanaf 36 gr. per 2 gram en vanaf 75 gram in stappen van 5 gram. Het idee achter het voorstel is dat er niet anders gesorteerd hoeft te worden, er zou wel exacter aangegeven kunnen worden wat het gewicht is. Deze werkwijze zal als pilot ingevoerd gaan worden.
Na enkele maanden wordt de pilot geëvalueerd en zal gekeken worden of de productspecificatie aangepast dient te worden.

Binnen de FPC Alstroemeria was door enkele aanvoerders de wens uitgesproken om te gaan loten op kweker. Op vestiging Aalsmeer gebeurt dit bij enkele producten die niet voor de klok komen (Beeldveilen). Het is belangrijk dat er een korte veiltijd is, het product en de kweker herkenbaar zijn in de rij en de aanvoer van een kweker moet altijd bij elkaar geplaatst worden. Deze voorwaarden zijn bij Alstroemeria nog niet uitvoerbaar. Er wordt voor veilgroep Alstroemeria lichte GP (vestiging Aalsmeer) gekeken naar andere mogelijkheden om alle kwekers gelijke kansen te geven bij het loten.

De aanvoer- en prijsgegevens 2009 zijn besproken. De aanvoer is ongeveer 10% gedaald. De gemiddelde prijs is bijna gelijk gebleven. De FPC geeft aan dat de gemiddelde prijs van Alstroemeria in 2008 al fors gedaald was. De verwachting is dat de aanvoer in 2010 stabiel zal blijven.

De volgende vergadering vindt plaats op 2 september 2010.