Dienstenbond CNV

Nieuws

23 februari 2010

Nieuwe contracten bij DMG?

CNV Dienstenbond heeft de afgelopen week veel vragen binnen gekregen over nieuwe contracten die worden aangeboden bij DMG. Nadat er een aantal voorbeelden van nieuwe contracten bij CNV Dienstenbond binnen zijn gekomen, lijkt het dat vooral de medewerkers van Brugman Keukens en Badkamers een nieuw contract krijgen aangeboden.

Nieuwe contracten
In de nieuwe contracten worden een aantal wijzigingen doorgevoerd. Het salaris wordt in twee delen gesplitst. Een deel betreft het salaris dat volgens cao Wonen moet worden uitbetaald op basis van functiewaardering. Voor een bepaalde functie en een aantal functiejaren is in de cao een salaris opgenomen. Het andere deel betreft een toeslag om tot je huidige salaris te komen. Het brutobedrag blijft gelijk.
Het aantal zondagen of feestdagen dat gewerkt moet worden is uitgebreid, waarbij de vergoeding die hiervoor gegeven worden ook worden aangepast.
In het nieuwe contract is voor iedereen een concurrentiebeding, relatiebeding en artikel over schorsing, opgenomen. De eerste twee bedingen zijn lang niet voor alle functies relevant en het artikel over schorsing/non-actiefstelling is bij wet geregeld. Tegelijkertijd staat in het contract vermeld dat iedereen een personeelsgids heeft ontvangen. In deze gids staan o.a. verlofregelingen beschreven.

Verslechteringen?
Het opsplitsen van het salaris mag juridisch gezien. Nergens staat duidelijk vermeld dat over het totale salaris premies worden afgedragen voor o.a. pensioen. Nergens staat ook expliciet aangegeven dat over het hele salaris vakantiegeld en pensioen wordt uitbetaald. Doordat het er niet staat, gaat CNV Dienstenbond er van uit dat dit wel het geval is.
De in het contract genoemde personeelsgids was -op dit moment- nog niet door iedereen ontvangen. Met het ondertekenen van het contract conformeer je je aan een regelingenboek zonder dat je weet wat er in staat.
Het nieuwe contract bevat naar de mening van CNV Dienstenbond tal van verslechteringen.

Ondertekenen?
CNV Dienstenbond ziet geen enkele reden waarom medewerkers die een nieuw contract hebben ontvangen, dit zouden tekenen. Naar mijn mening bevat het nieuwe contract geen verbeteringen, wel verslechteringen. Ook bij het artikel over datum van ingang, staat een belangrijk punt. Met de ondertekening van de overeenkomst vervallen alle oude afspraken. Uw werkgever vermeldt wel dat opgebouwde rechten behouden blijven, maar hoe wordt dit in de toekomst nageleefd?

Reactie naar uw werkgever.
Geef bij uw werkgever aan dat u niet van plan bent om het contract te tekenen omdat het voor u verslechteringen bevat en u de noodzaak van een nieuw contract niet ziet.
Uw werkgever zal dit moeten respecteren.

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze nieuwsbrief dan kunt u contact opnemen met uw bestuurder, Kitty Huntjens. Zij is bereikbaar via telefoonnummer 040-2116674 of via e-mail
k.huntjens@remove-this.cnvdibo.nl.

Belang lidmaatschap CNV Dienstenbond
Afspraken maken met werkgevers over arbeidsvoorwaarden, cao's en sociale plannen kan alleen met steun van de leden. Die steun is hard nodig! U bent lid van CNV Dienstenbond, uw collega wellicht nog niet. Maak daarom uw collega attent op de voordelen van lidmaatschap van CNV Dienstenbond. Zeker in tijden van economische recessie is rechtsbijstand op het gebied van werk en inkomen geen overbodige luxe.