SGP


23 - 02 - 10 | Advies kabinetscrisis SGP

Advies kabinetscrisis SGP

Afgelopen morgen was fractievoorzitter Van der Vlies bij Hare Majesteit de Koningin naar aanleiding van de val van het kabinet eind vorige week. Zijn advies: een rompkabinet van CDA en Cu dat de vervroegde verkiezingen moet gaan uitschrijven.

Den Haag, 23 februari 2010

Majesteit,

Allereerst stelt de fractie van de Staatkundig Gereformeerde Partij er prijs op U hartelijk te danken voor de uitnodiging om U te adviseren over de vraag hoe nu verder te gaan na de kabinetscrisis, die eind vorige week ontstond.

Het behoeft geen betoog dat de ontstane situatie betreurd moet worden, zeker in het licht van de ernstige financieel-economische crisis. Juist nu is daadkracht gewenst, een slagvaardigheid die het gevallen kabinet helaas niet kon opbrengen.

De SGP-fractie ziet geen mogelijkheden om te komen tot herstel van het vertrouwen dat binnen het kabinet en de coalitiepartners noodzakelijk is. Een zogeheten âlijmpogingâ ligt dus niet in de rede.

Dit in overweging nemend adviseert de SGP-fractie U te bewilligen in het ontslag van de bewindslieden van PvdA-huize. Gegeven de omstandigheden ligt een ârompkabinetâ van CDA en CU voor de hand. Dat kabinet zou nieuwe verkiezingen moeten uitschrijven, waarvoor de SGP-fractie denkt aan een datum medio juni.
Uiteraard dient dat kabinet mandaat te krijgen om de besluitvorming die nodig is in het belang van het land te bevorderen.

Een belangrijk beslispunt is wat de presentie van onze natie in Afghanistan nu nog zal blijven inhouden. Een ander punt is bijvoorbeeld welke beleidsreacties verbonden moeten worden aan de voorstellen van de ingestelde ambtelijke heroverwegingsgroepen. De SGP dringt erop aan dat de resultaten van deze groepen ruim vóór Deo Volente 1 mei a.s. worden gepresenteerd.

De SGP-fractie bidt U de nodige wijsheid toe in de te nemen beslissingen. Moge Gods zegen op Uw verantwoordelijke werk rusten. Houdt U er zich van overtuigd dat allen die zich verwant weten aan de SGP, U dagelijks opdragen in het gebed.

Met gevoelens van hoogachting,

B.J. van der Vlies,
fractievoorzitter