Rijksvoorlichtingsdienst

LNV, waterschappen en bedrijfsleven binden strijd aan met woekerende waterplanten

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), de Unie van Waterschappen en het bedrijfsleven slaan de handen ineen om het probleem van woekerende exotische waterplanten aan te pakken. Hiervoor zijn afspraken vastgelegd in het convenant waterplanten dat vandaag wordt getekend in de Hortus Botanicus in Leiden.

Deelnemende bedrijven zullen een aantal van de exotische waterplanten niet meer verkopen en bij andere planten komt een waarschuwing voor de consument. Bij tuincentra worden bezoekers via een publieksfolder gewezen op de mogelijke risico's van uitheemse waterplanten.

Invasieve waterplanten

Sommige exotische aquarium- of vijverplanten veroorzaken grote problemen in onze natuur. Ze kunnen in de natuur terechtkomen als mensen hun overtollige aquarium- of vijverplanten in de sloot gooien. Door de massale groei van exotische waterplanten raken waterafvoeren verstopt en worden inheemse waterplanten verdrongen. De Waterschappen zijn jaarlijks enkele miljoenen euro's kwijt aan de bestrijding van invasieve waterplanten. De planten zorgen ook voor overlast voor recreanten op het water, boten lopen bijvoorbeeld vast door de planten die in de motor terechtkomen.

Afspraken

De deelnemende parijen hebben in het convenant de volgende afspraken vastgelegd:
* De waterplantenkwekers en verkopers brengen de waterplanten watercrassula, hydrilla, grote waternavel (reeds verboden sinds 2001), waterteunisbloem, kleine waterteunisbloem en parelvederkruid niet meer op de Nederlandse markt. De waterplanten waterwaaier (cabomba), waterhyacinth, egeria, ongelijkbladig vederkruid, watersla en grote vlotvaren worden vergezeld van een waarschuwing aan de consument op de markt gebracht.
* De Unie van Waterschappen bevordert dat de Waterschappen alle nieuwe vondsten van uitheemse soorten aan de Plantenziektenkundige Dienst (PD) melden.
* De Plantenziektenkundige Dienst (PD) houdt een vinger aan de pols door jaarlijks op de bedrijven te monitoren of de afspraken van het convenant worden nageleefd.
* Het ministerie van LNV organiseert een publiekscampagne om burgers te informeren over de problemen die uitheemse waterplanten kunnen veroorzaken bij onzorgvuldig gebruik.

Publiekscampagne

De publiekscampagne van het ministerie van LNV richt zich op consumenten en mensen die via hun werk met invasieve waterplanten in contact komen. Onderdeel van de campagne is een veldgids. Daarin staan de twintig meest risicovolle invasieve waterplanten. Buitendienstmedewerkers, beheerders en andere geĂŻnteresseerden die onbekende planten tegenkomen, kunnen met behulp van deze gids de plant herkennen. De veldgids wordt in mei verspreid als de planten in het water weer goed zichtbaar zijn.

Meer informatie vindt u op www.minlnv.nl/invasieve-waterplanten.

Noot voor redacties (