Openbaar Ministerie

OM in beroep tegen vonnis naakte aanrander

23 februari 2010 - Arrondissementsparket Alkmaar

Het Openbaar Ministerie Alkmaar heeft hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak die is gedaan in de zaak tegen de man die nagenoeg naakt acht vrouwen op de fiets of bij hun woning benaderde en aanrandde. De rechtbank legde op 9 februari drie jaar gevangenisstraf op, waarvan twee jaar voorwaardelijk, en een verplichte ambulante behandeling bij de forensisch psychiatrische afdeling van de GGZ. Het Openbaar Ministerie had twee jaar onvoorwaardelijke celstraf en tbs met dwangverpleging geëist.

De rechtbank heeft de verdachte geen tbs met dwangverpleging opgelegd maar een verplichte behandeling bij de GGZ. Dat houdt in dat de verdachte op gezette tijden naar de GGZ moet voor een afspraak. De rechtbank vond onvoldoende aanknopingspunten in het dossier om tbs met dwangverpleging op te leggen. De verdachte had bovendien nog geen strafblad. Het OM ziet dat anders.

Uit diverse onderzoeken naar de persoon van verdachte is niet duidelijk geworden wat zijn beweegredenen waren om de vrouwen aan te randen. Ook heeft de verdachte daarover niet willen of kunnen verklaren. Bovendien is niet duidelijk geworden of er recidivegevaar is en wat voor soort behandeling er nodig zou zijn om dit te voorkomen. De officier van justitie wil daarom het zekere voor het onzekere nemen en eiste naast een onvoorwaardelijke celstraf tbs met dwangverpleging. Op die manier zou mogelijk alsnog een diagnose kunnen worden gesteld met een passende behandeling. Een ambulante behandeling bij de GGZ is naar de mening van het OM te vrijblijvend.