Ingezonden persbericht


Persbericht Yacht, 23 februari 2010

Aantal financials dat actief een andere functie zoekt bijna verdubbeld

Trends en ontwikkelingen op de financiële arbeidsmarkt

Door: mr.drs. E. Kolthof, Yacht, Competence Director Finance

De economische barometer staat wereldwijd op slecht weer. Ook de arbeidsmarkt merkt de gevolgen van de crisis. Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt voor hoger opgeleiden in bedrijfseconomische functies op de vakgebieden finance operations, standard reporting, analysis & management reporting, financieel management en audit? Welke functie wordt nu het meest gevraagd? Is het de controller, de auditor of de finance manager? Zijn er trends te ontdekken? En wat zijn de beweegredenen voor financials om van werkgever te veranderen? Vragen die zowel voor werkgevers als werknemers actueel zijn en blijven. Yacht monitort al jaren de financiële arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide financials. Per kwartaal publiceert Yacht de laatste trends en ontwikkelingen. Terugblikkend op 2009 en vooruitkijkend naar 2010 valt het volgende op:


- 12.000 financials oriënteren zich actief op een andere baan, met een zwaartepunt bij financials met meer dan 10 jaar werkervaring


- Daar tegenover staat een steeds grotere groep niet open voor een andere baan.


- Belangrijke veranderingen in zoekgedrag van financials


- Stabilisering na forse krimp van ruim 40% op jaarbasis in aantal print- en online-vacatures, krimp in vierde kwartaal ruim 55%
- Bodem lijkt geraakt in vierde kwartaal


- Vraag naar auditors krimpt niet

Groeiend aantal oriënterende én honkvaste financials De huidige crisis laat duidelijke sporen achter in het zoekgedrag van financials naar een andere functie. De laatste - door Yacht bewerkte - gegevens van de Intelligence Group laten de volgende veranderingen zien. De actieve oriëntatie op een baan is duidelijk toegenomen in 2009 waarbij de piek in het tweede kwartaal lag. Ruim 15% van de hoog opgeleide financials is actief op zoek naar ander werk, veelal vanuit een huidige vaste baan. Een jaar eerder schommelde dit rond de 8%. Dat betekent dat 12.000 financials actief uitkijken naar een andere functie. Hierbij ligt een zwaartepunt bij financials met meer dan 10 jaar werkervaring. Young professionals tot en met 5 jaar werkervaring zijn juist minder actief zoekend geworden. Daar tegenover staat een steeds grotere groep (van 35% naar 40%) die niet op zoek is naar ander werk en de zekerheid koestert van de huidige baan.

Andere belangrijke veranderingen in het zoekgedrag van financials De meeste financials werken in de financiële sector. Deze sector blijft de meest populaire branche om in te werken. Kanttekening is dat de populariteit van deze sector bij Young professionals sterk is teruggelopen en de totale populariteit inboet ten gunste van vooral de overheid. De ervaren professional met meer dan 5 jaar werkervaring is meer gaan werken in zorg, energie en overheid. Voor de groep met meer dan 10 jaar werkervaring was de overheid al een branche waarin men goed vertegenwoordigd was zowel in 2008 als 2009. Vacaturesites, krant en bekenden/eigen netwerk zijn de meest ingezette middelen in de oriëntatie op een nieuwe functie. De huidige baan is het meeste te danken aan bekenden/netwerk, maar deze weg neemt wel snel af. Blijkbaar drogen de mogelijkheden via deze bron langzaam op. De interne vacature was veel minder dan in 2008 een manier om de huidige baan te bemachtigen. Qua redenen om over te stappen is salaris belangrijker geworden. Inhoud en uitdaging van het werk én zelfstandigheid staan al jarenlang hoog op het lijstje. Parttime werken, dicht bij huis werken en acceptabele werkdruk vinden financials - waarschijnlijk ook onder druk van de crisis - steeds minder belangrijk.

Stabilisering na forse krimp van ruim 40% in aantal print- en online-vacatures Nielsen statistieken laten zien dat het aantal finance print- en online-vacatures sinds begin 2009 in een vrije val is terecht gekomen. In het vierde kwartaal 2009 zijn duidelijke tekenen van stabilisatie te zien, weliswaar op een fors lager niveau. De krimp over heel 2009 bedraagt ongeveer 40% ten opzichte van 2008. Het eerste kwartaal 2009 bedroeg de krimp slechts 30% om daarna snel op te lopen naar 50 tot 60%. Op dit lage niveau lijkt de bodem bereikt. De non-profit was hierin de eerste twee kwartalen nog een groeier maar over geheel 2009 is eveneens een krimp te zien van ongeveer 20%. Hiermee presteert het finance vakgebied iets beter dan de gehele markt voor hoger opgeleiden waar een totale krimp van 52% op jaarbasis te zien was.

Vraag naar auditors lichtpuntje
Binnen de financiële doelgroep valt de auditor op doordat het aantal vacatures licht toeneemt ten opzichte van 2008. Toezicht en controle zorgen ervoor dat het aantal vacatures waarvoor wordt geadverteerd 4% groeit. Goede tweede is de finance manager die "slechts" 25% krimpt. Overall blijven de business en Financial controller het meest gevraagd, zij het met krimppercentages van respectievelijk 57% en 42% ten opzichte van 2008.

Vooruitblik 2010

Ondanks toenemende concurrentie op de arbeidsmarkt voor hoog opgeleide financials zijn de omstandigheden nog steeds gunstig. De structurele schaarste wordt door de crisis niet opgelost. Daarnaast blijven financiële thema's als kostenbeheersing, risicomanagement, werkkapitaal, overnames en integraties hoog op de agenda staan. Met name voor financials tot ongeveer 10 jaar werkervaring en specialisten zoals auditors, treasurers en tax is de markt nog steeds prima. De overige financials hoeven ook niet te wanhopen, maar zullen langer moeten zoeken en meer moeite moeten nemen om een goede functie te vinden.

Achtergrondinformatie
Yacht monitort continu de financiële arbeidsmarkt voor ervaren, hoger opgeleide financials. Per kwartaal worden de Nielsen Media Statistieken, arbeidsmarktgedrag onderzoeken van de Intelligence Group en de Monsterboard Employment Index door Yacht bewerkt, geanalyseerd en uiteindelijk gepubliceerd.

Over Yacht
Yacht. Mensen van betekenis.

Yacht is in Nederland marktleider op het gebied van detachering, interim-management en werving & selectie. Vanuit veertien kantoren faciliteert Yacht de markt met een netwerk van hoogopgeleide en ervaren professionals. Yacht levert specialisten in Bouwkunde, Civiele Techniek en RO, Finance, HRM, ICT, Legal, Logistics & Procurement, Marketing & Communicatie en Technology.

Met zijn relaties werkt Yacht aan intelligente oplossingen, die duurzaam rendement opleveren en de grootste impact hebben. Yacht doet dit vanuit zijn kernwaarden 'Expertise en 'Implementatiekracht'. Yacht geeft zijn klanten advies op het gebied van HR-oplossingen en helpt bedrijven zich duurzaam te ontwikkelen door het leveren van professionals.

Yacht is onderdeel van Randstad Holding NV, specialist in flexibel werk en human resourcesdiensten. Randstad Holding is genoteerd aan de AEX van Euronext Amsterdam.


---

Noot voor de redactie (