FloraHolland


Bolbloemenbericht week 7

FLORAHOLLAND (23 februari 2010) - De week direct na Valentijnsdag is traditioneel een van de magerste van het jaar. De inkoop voor de Vrouwendag, welke de eerstvolgende bloemenfeestdag is, moet nog op gang komen en mondiaal zijn de meeste consumenten voorzien van bloemen. Er kwam dit jaar bij dat Carnaval zeker in het eerste deel van de week danig parten speelde. Duitsland zat 'drie dagen op slot' en kwam pas in de loop van de week weer voorzichtig op de bloemenmarkt. Bovendien ging de voorjaarsvakantie van start en dat nodigt ook niet uit tot veel consumptie van bloemen. In totaal werden 115 miljoen bolbloemen verhandeld en die gingen voor EUR 0,15 van de hand. Dat is 10 procent bolbloemen meer en een cent beter dan vorig jaar.

Voor de komende weken ziet het er goed uit aan de vraagzijde. De Belgische en Franse Grootmoederdag op 7 maart ligt in het vooruitschiet. En de Internationale Vrouwendag op 8 maart zal naar alle waarschijnlijkheid beter verlopen dan vorig jaar. Toen viel bloemenverwendag immers in het weekend en werd de belangrijke bedrijvenmarkt gemist. Kort na Vrouwendag volgt Engelse Moederdag op 14 maart en 3 weken daarna volgt Pasen. Een prima bloemenfeestdagen-planning en dat kunnen we in de huidige markt heel goed gebruiken. Op de juiste manier pieken kan de pot extra spekken en is de studie dus waard.

Tulpen
Er werden 86 miljoen tulpen aangevoerd voor gemiddeld EUR 0,13. Veel cultivars hadden het in het begin van de week moeilijk. Vanaf het begin van het seizoen zijn nu bijna 730 miljoen tulpen aangevoerd en dat is 25 procent meer dan vorig seizoen. In dat opzicht valt de gemiddelde prijsdaling van 1,7 cent tot EUR 0,131 niet eens tegen. Inmiddels gaat het gelukkig stukken beter. In de laatste weken ligt de aanvoer 15 procent hoger dan vorig seizoen en dat is een forse toename. Het prijsniveau lag de afgelopen week echter een cent hoger dan vorig jaar en dat versterkt het vertrouwen in de tulpenmarkt.

In Aalsmeer was de week na de Valentijn een moeilijke week. De dip is alleen niet zo diep als vorig jaar. Met 25 miljoen stelen voor de klok was de aanvoer vergelijkbaar. De gemiddelde prijs kwam met EUR 0,13 hoger uit. Aan het einde van de week werd de vraag vanuit het Oostblok merkbaar en met name de zwaardere partijen gingen in prijs omhoog. Meerdere partijen van de lang houdbare 'Strong Gold' kwamen aan een kwartje maar ook de cultivars van zware kwaliteit deden het een stuk beter dan in het begin van de week. 'Debutante' noteerde de gehele week rond de EUR 0,10, 'Yokohama' ging uiteindelijk voor EUR 0,10, wat in het midden van de week nog rond de EUR 0,06 lag. De duurste tulp deze week was 'Flaming Parrot' die op de vrijdag voor een gemiddelde van EUR 1,25 van de hand ging. Daar worden een paar Russische vrouwen bijzonder blij mee gemaakt.

In Rijnsburg begon de week mager met een gemiddelde prijs van EUR 0,12 op woensdag. Donderdag werd het wat beter en op vrijdag steeg de middenprijs naar een mooi niveau van EUR 0,14. Het was een week met rare wegzakkers en koopgroottes. Ook in het exclusieve blok lagen de prijzen voor o.a. de parkiettulpen op een lager niveau. Gelukkig werd de prijs voor `geel' zoals `Yokohama' op vrijdag ook iets beter. Mooie partijen gingen toen weer voor EUR 0,12.

Lelies
De lelieaanvoer lag ook nu ruim 10 procent lager dan vorig seizoen terwijl de prijzen in alle hoofdgroepen tussen de 10 en 20 procent hoger liggen. Concernbreed 750.000 Longiflorums voor EUR 0,37, 420.000 Aziaten en bijna een miljoen LA-hybriden voor EUR 0,41; en 2,3 miljoen Orientals voor 3 kwartjes: daar vaart iedereen wel bij.

De prijs van rode cultivars stond onder druk. De aanvoer daarvan lag wat hoger dan gewenst, hetgeen veroorzaakt werd doordat niet iedereen, vanwege de koude groeiomstandigheden, de Valentijnspiek had gehaald.

In Aalsmeer lag de aanvoer in de veilgroep Oriental-lelies deze week vrij laag. Er wisselden ruim een half miljoen stelen van eigenaar, ongeveer 15 procent minder dan vorige week. De gemiddelde prijs lag voor de maandag beperkte aanvoer het hoogst, namelijk EUR 0,87. Woensdag lag de gemiddelde prijs het laagst met EUR 0,76 en vrijdag was er een flink herstel naar EUR 0,84. In de loop van de week speelde de aankomende Vrouwendag een steeds grotere rol. Met name zware witte Orientals stegen in prijs.
Zware 'Siberia', 'Santander', 'Universe' en 'Rio Blanco' brachten aan het einde van de week tussen EUR 1,60 en EUR 2,10 op. Bij de roze cultivars lag zware 'Willeke Alberti' stabiel rond EUR 1,50 en 'Robina' over het algemeen 20 tot 35 cent hoger. De lichtere sorteringen zoals Oriental kregen het in de loop van de week, met name in het roze segment, wat moeilijker. De aanvoer in de veilgroep Longiflorum lag 10 procent lager dan vorige week.

Met name op maandag lag het percentage import-longiflorum hoog. De gemiddelde prijs lag op maandag het laagst met EUR 0,36 per steel en in de loop van de week klom deze op naar EUR 0,45 op vrijdag. Er werd maximaal 7 dubbeltjes betaald voor 'White Heaven' en 'World White', terwijl de roze variëteiten ruim EUR 0,80 haalden. De aanvoer in de veilgroep LA/Aziaat lag ongeveer gelijk aan vorige week, nog steeds een stuk lager dan verleden jaar. De gemiddelde prijs lag maandag met 2 kwartjes het hoogst en donderdag was deze met EUR 0,38 het laagst. De aanvoer van witte LA was deze week gering evenals die van de gele cultivars. De prijsvorming bij deze twee kleuren was dan ook het best. Roze en oranje bleven het redelijk doen, met name rood had het deze week bij een stevige aanvoer behoorlijk moeilijk.

In Naaldwijk gingen de Aziaten deze week voor gemiddeld EUR 0,43. Oranje en rood hadden last van teruglopende prijzen. Voor de LA-Hybriden waren de prijzen op maandag goed met EUR 0,43 gemiddeld, met een dipje midden in de week van EUR 0,38. Vrijdag trok het gelukkig weer aan en steeg de prijs naar EUR 0,42. 'Brindisi' (roze) tot EUR 0,78 en 'Litouwen' (wit) tot EUR 0,81 waren zeer gewild. Ook 'Bussetto' (geel) ging tot EUR 0,71 van de hand. Oranje, zalmkleurige en rood stonden deze week onder druk.

De aanvoer bij de Longiflorum liep terug, de prijzen schommelden flink. Dinsdag en donderdag waren mindere dagen en gingen ze rond de zeven stuivers. Vrijdag was de vraag bij de handel weer groter met gemiddeld EUR 0,41 als gevolg. Bij de Orientals was de start op maandag goed met een middenprijs van EUR 0,80. Maar ook hier waren de dinsdag en de donderdag de minste dagen.
Dat de Internationale Vrouwendag in aantocht is was vrijdag al te merken aan de hoge prijzen die er voor het zware slag werd gegeven. Vooral de zware witte partijen gingen tot boven de 2 euro. In totaal 726.000 stelen voor bijna EUR 0,80 gemiddeld!

In Rijnsburg was de handel aanzienlijk rustiger na Valentijn. Vergelijken we die week met die van vorig jaar dan is het niet verkeerd, toen werden er 850.000 stelen aangevoerd met een gemiddelde prijs van EUR 0,44. Dit jaar waren dat er 660.000, maar met een gemiddelde prijs van EUR 0,56.
De zwaardere Oriental-hybriden gingen ook voor goed geld weg. Bij de LA-hybriden zagen we vooral de `Brindisi' scoren. Dit soort ging met grote aantallen tegelijk van de hand. De middenprijs van deze cultivar die ruim een kwart van het aanbod in beslag nam kwam uit op EUR 0,49. De Longiflorums kwamen stabiel uit op een middenprijs van EUR 0,35. De zwaardere partijen Hollandse drie-pitters kwamen boven de EUR 0,60 uit. Bij de Aziaten blijft met name geel het goed doen.

Freesia's
De Freesia-aanvoer daalde naar 5,3 miljoen stuks en die maakten nu EUR 0,16 voor de enkelbloemigen en ruim EUR 0,17 voor de dubbele cultivars. Dat is 3 cent beter dan vorig jaar. Bij een aanvoerdaling van ruim 10 procent was dat een goede ontwikkeling.

Iris
De irisaanvoer daalde naar 1,8 miljoen en de gemiddelde prijs zakte naar een dubbeltje. Over het gehele jaar genomen ligt het aanbod 10 procent hoger dan vorig jaar en de prijs twee cent lager. Het blijft een fragiel evenwicht in de afzetmarkt. Teveel aanbod wordt hard afgerekend en alleen de allerbeste partijen van specifieke cultivars brengen goed geld op. 'Cassablanca', 'Apollo' en 'Tigris' gaan grif naar de 4 dubbeltjes. De mooiste partijen 'Professor Blaauw' haalden ruim een kwartje bij een gemiddelde prijs van een dubbeltje. Er is wat dat betreft veel kaf onder het koren maar ook prachtig aanbod.

Calla
De Calla-aanvoer nam wederom toe tot 850.000 stelen. De prijs kwam uit op EUR 0,36 gemiddeld wat een dik dubbeltjes lager is dan vorig jaar. Bij een aanvoertoename van ongeveer 50 procent is veel - zo niet alles
- verklaard.

Amaryllissen
Het Amaryllisaanbod halveerde ongeveer met een week geleden en de 575.000 stuks maakten nu EUR 0,47, een dubbeltje hoger dan vorig jaar. Voor de mooiste partijen en specifieke cultivars wordt makkelijk EUR
1,50 gegeven.

Hyacinten
De Hyacintenaanvoer daalde tot 2,2 miljoen stuks met een gemiddelde concernprijs van EUR 0,23. Vorig jaar zaten we op een historisch dieptepunt in de Hyacintensector. Gelukkig is dat nu een stuk gezonder, al is het nog lang niet goed. Maar de weg omhoog lijkt ingezet. Er was nu sprake van exact hetzelfde aanvoerniveau als vorig jaar terwijl de prijzen bijna een dubbeltje hoger liggen!

In Rijnsburg waren deze week weinig uitspattingen bij de Hyacinten te noteren. Vergeleken met vorige week is de gemiddelde prijs gedaald tot EUR 0,22. Met een totaal aantal van bijna 700.000 aangevoerde stelen ligt het aantal bijna 20 procent onder vorig jaar. In de loop van de week zagen we een toename in de koopgrootte. Deze week was er dagelijks aanvoer van de cultivar `Miss Saigon'. Gemiddeld kwam dit soort, met een bescheiden aanvoer, uit op EUR 0,44.

Narcissen
De aanvoer kwam concernbreed uit op 2,3 miljoen stelen en dat is 20 procent lager dan vorig seizoen. De aanhoudende koude doet zijn werk. In vergelijking met vorig jaar, toen we ook regelmatig met winterweer te maken hadden, is het seizoen nu ongeveer 2 weken later. Dat de wispelturigheid van de natuur van enorme impact is op de narcissenaanvoer laat zich helemaal zien wanneer we een jaar verder terug gaan. Toen lag de natuur in West-Europa ongeveer 5 weken voor op nu en kenden we een narcissenaanvoer van bijna 5 miljoen stuks.

In Rijnsburg begon de week - nadat we op vrijdag met een dubbeltje waren geëindigd - op maandag met EUR 0,111 gemiddeld. Ook dinsdag bleef met EUR 0,109 nog in het spoor, waarna we op woensdag weer zakten naar het dubbeltjes niveau.