Cultuurfonds verhoogt cultuurbudget naar 26,8 miljoen euro voor 2010

23/02/2010 12:19

Stichting Prins Bernhard Cultuurfonds

Amsterdam, 23 februari 2010. Het Prins Bernhard Cultuurfonds verhoogt het activiteitenbudget voor 2010 met 1,2 miljoen tot 26,8 miljoen euro. Deze stijging is mede te danken aan de verhoogde inkomsten uit CultuurFondsen op Naam in 2009. Ook de bijdragen van de BankGiro Loterij en De Lotto aan het Cultuurfonds zijn gestegen.

Het activiteitenbudget van het Prins Bernhard Cultuurfonds bestaat voornamelijk uit de ontvangen bijdragen van loterijen en de inkomsten van eigen fondsenwerving. Het bedrag is volledig bestemd voor cultuur en natuurbehoud in Nederland en culturele projecten in Europees verband. Voor 2010 is het activiteitenbudget vastgesteld op 26,8 miljoen euro, een stijging van 4,7 procent ten opzichte van 2009.

De stijging in het activiteitenbudget is mede te danken aan de stijging in inkomsten uit eigen fondsenwerving. In 2009 groeiden de opbrengsten uit ingestelde CultuurFondsen op Naam van ruim 3,4 miljoen euro naar bijna 3,7 miljoen euro. Van de BankGiro Loterij ontving het Cultuurfonds onlangs een bijdrage van 14,1 miljoen euro aan het activiteitenbudget (13,9 miljoen in 2009). De Lotto kende ruim 5,2 miljoen euro toe aan het Cultuurfonds, een half miljoen euro meer dan vorig jaar.

Over de BankGiro Loterij en De Lotto

De BankGiro Loterij kan jaarlijks dankzij haar deelnemers veel geld uitkeren aan musea en andere culturele instellingen in Nederland. Van de inkomsten in 2009 keerde de BankGiro Loterij circa 60 miljoen euro uit aan cultuur in Nederland. Bij De Lotto zijn verschillende spellen ondergebracht, waarvan de Lotto (spel met de gele balletjes) en Krasloten de bekendste zijn. De opbrengsten van De Lotto komen ten goede aan sport en goededoelenorganisaties in Nederland. Het Prins Bernhard Cultuurfonds is een van de vaste beneficianten van de BankGiro Loterij en De Lotto.

Over het Prins Bernhard Cultuurfonds

Het Prins Bernhard Cultuurfonds stimuleert cultuur en natuurbehoud in Nederland - op grote en op kleine schaal. Bijzondere initiatieven, bevlogenheid en talent moedigt het fonds aan met financiële bijdragen, opdrachten, prijzen en beurzen. Door actieve fondsenwerving en inkomsten uit loterijen kan het fonds jaarlijks ruim 3.500 projecten en personen ondersteunen. Met een landelijk fonds en twaalf provinciale afdelingen is het Cultuurfonds een van de grootste particuliere cultuurfondsen van Nederland. In 2010 bestaat het Prins Bernhard Cultuurfonds 70 jaar.





http://www.cultuurfonds.nl