European Parliament

Online gokken: meer dan een marktkwestie

Informatie - 18-02-2010 - 16:44

europarltv video

Een nieuwe benadering om grensoverschrijdend online gokken in de EU te reguleren werd vorige week door de Commissaris voor de interne markt, Michel Barnier. Gokken op internet wordt steeds populairder en is aantrekkelijk voor minderjarigen, gokverslaafden en de georganiseerde misdaad. De parlementsleden pleiten voor een gemeenschappelijk regelgevend kader.

De snel groeiende populariteit van het online gokken, vormt een uitdaging voor de nationale regelgeving, brengt de kans op gokverslaving met zich mee, zou witwaspraktijken kunnen vergemakkelijken, trekt jongeren aan en bedreigt ook de inkomsten voor de staat.

Er bestaat geen specifieke regelgeving over grensoverschrijvend gokken en gokken is buiten de dienstenrichtlijn van 2006 gehouden. In maart 2009 werd er een resolutie aangenomen door het Parlement waarin werd opgeroepen tot meer samenwerking tussen de lidstaten over deze kwestie.

Verscheidene lidstaten hebben geprobeerd om het grensoverschrijdende gokken via internet te verbieden, maar de Europese Commissie startte hierop inbreukprocedures tegen de lidstaten (10 tot dusver) om na te gaan of de nationale voorschriften ter beperking van het grensoverschrijdend aanbod van kansspelen stroken met de communautaire wetgeving wat betreft vrije dienstverlening.

In september 2009 bevestigde het Europees Hof van Justitie een Portugese uitspraak die een online gokbureau in Gibraltar toegang tot de Portugese markt verbood om de burgers te beschermen en vanwege een vergroot risico op fraude.

Naar een regelgevingkader op Europees niveau?

In navolging van deze uitspraak, vroegen vijf parlementsleden onder aanvoering van de voorzitter van de interne marktcommissie, het Britste lid Malcolm Harbour (Europese Conservatieven en Hervormers), aan de Commissie om haar aanpak wat betreft grensoverschrijdende gokken te heroverwegen. Zij willen weten of de Commissie "een gemeenschappelijk regelgevingkader voor de groeiende activiteiten op het gebied van de grensoverschrijdende online-kansspelen" overweegt.

Wat is een inbreukprocedure?


* Als een EU-land bepaalde EU-wetgeving niet naleeft, dan onderneemt de Commissie hiertegen stappen.

* In eerste instantie stuurt de Commissie de regering een officiële brief, waarin staat waarom de Commissie vindt dat dit land de EU-wetgeving schendt en waarin een termijn wordt gesteld voor een antwoord.

* Als de situatie met deze procedure niet wordt verholpen, verwijst de Commissie de zaak naar het Hof van Justitie, dat straffen kan opleggen.

* Het arrest van het Hof is bindend voor zowel de lidstaten als de Europese instellingen.

"Online gokken kan en moet worden gereguleerd, zei Harbour tijdens het plenaire debat over deze kwestie. Er kan enkel een oplossing komen met "uniforme grensoverschrijdende oplossingen op Europees niveau" vond de Duitse christendemocraat Andreas Schwab.

"Gokken is dokken" begon de Nederlander Dennis de Jong (Confederale Fractie Europees Unitair Links/Noords Groen Links) zijn betoog. "Wij zouden het online spelen van kansspelen zoveel mogelijk moeten beperken en de Europese Commissie vragen om het beschermingsniveau niet te verlagen."

Sommige leden drongen er op aan dat de lidstaten het beste in staat zijn om de burgers te beschermen. De Duitse liberaal Jürgen Creutzmann vond dat het "duidelijk beter is om te proberen fraude te bestrijden door nationale maatregelen".

Commissaris Barnier wilde het duidelijk hebben dat hij over een nieuwe aanpak was komen praten: "Dit zijn geen diensten zoals andere. De strijd tegen grensoverschrijdende misdaad zonder een Europese benadering is onmogelijk. Wij moeten strikte grenzen hebben zodat minderjarigen niet kunnen spelen en hiervoor hebben wij de coördinatie van de EU nodig".

Een alternatief voor inbreukprocedures?

De inbreukprocedures zijn een aantal leden een doorn in het oog. De Commissie zou deze "vrij ongepaste" inbreukprocedures moeten stopzetten, vond de Duitse sociaaldemocrate Evelyne Gebhardt. "Lidstaten zouden niet gedwongen moeten worden hun markt te openen als hun controles sterk en efficiënt zijn en wij willen dat de Commissie dit eindelijk begrijpt."

Barnier legde uit dat Portugal specifiek geval was en elk geval zijn eigen specifieke kenmerken heeft, maar "de Commissie sluit geen alternatieve oplossingen voor inbreukprocedures uit".

REF. : 20100212STO68930

Nadere informatie :


* Debat over online-kansspelen in verband met de jongste uitspraken van het Hof van Justitie (11 februari)

* Mondelinge vraag over online-kansspelen in verband met de jongste uitspraken van het Hof van Justitie

* Persbericht: Online gokken: lidstaten moeten zelf regels bepalen (10-03-2009)

* Resolutie van het Europees Parlement van 10 maart 2009 over de integriteit van online gokken

* Studie over online gokken (EN)

* Europese Commissie: inbreuken

* Doe mee aan de discussie op Facebook