Gemeente Harenkarspel


Netwerk van reanimatie-apparatuur, om levens te redden

Zo her en der in de gemeente zijn er AEDs te vinden. Automatische Externe Defribillators. Oftewel, apparatuur waarmee je mensen met een hartstilstand een schok kunt geven bij een reanimatiepoging. De EHBO vereniging heeft bijvoorbeeld een AED, maar misschien ook de grotere bedrijven. Overal waar bedrijfshulpverlening actief is, heeft de ondernemer meestal wel een AED hangen. In het gemeentehuis in Tuitjenhorn hangt bijvoorbeeld ook een AED. En er zijn medewerkers die weten hoe dat apparaat werkt. Gemeente Harenkarspel wil nu, in samenwerking met de Veiligheidsregio (ambulancedienst en meldkamer), een heel netwerk van AEDs en hulpverleners in kaart brengen. Zodat straks in de dorpen van onze gemeente binnen 6 minuten reanimatie mogelijk is met een AED. Dat verhoogt de overlevingskans.

Gemeente Harenkarspel stuurt momenteel brieven naar bedrijven, verenigingen en instellingen om te onderzoeken waar in de gemeente AEDs te vinden zijn. In de brief staat de vraag of er een AED is, of er medewerkers/vrijwilligers zijn die hiermee kunnen werken (of dit willen leren) en of men bereid is mee te doen aan het leggen van het netwerk. De gemeente hoopt dat veel bedrijven, instellingen en verenigingen het antwoordformulier invullen en terugsturen.

De inventarisatie is de eerste stap op weg naar het netwerk. De tweede stap is een bijeenkomst in het voorjaar van 2010. Hierin wordt meer uitgelegd over de 6 minuten zones en zal een werkgroep worden geformeerd die het plan gaat uitvoeren. Meer informatie over de AEDs en aanmelding voor het netwerk is te vinden op deze site in de rubriek Actueel-acties. Ook kunt u zich hier alvast vrijblijvend opgeven als geĂŻnteresseerde in de informatiebijeenkomst. U krijgt dan persoonlijk een uitnodiging.

Heeft u al een reanimatiediploma of certificaat? U kunt zich al direct opgeven als hulpverlener bij een hartstilstand. Als de meldkamer een melding van een hartstilstand in uw woonomgeving wordt u opgeroepen via een sms-bericht. Meld u zich hiervoor aan via de website: www.burgeraed.nl U vindt hier nadere informatie.



Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600