Gemeente Maasgouw


Kennismakingsinterview met burgemeester Strous

Burgemeester Stef Strous.jpg
Het is donderdagmiddag 10 december. Thuis op de bank in Weert wacht Stef Strous vol spanning op een telefoontje uit Heel. Als er vóór zes uur niet is gebeld, wordt de wethouder van Weert geen burgemeester in Maasgouw.

De seconden tikken weg, maar het verlossende telefoontje blijft uit. Tien minuten na het verstrijken van de deadline - "ik had nergens meer op gerekend" - gaat alsnog de telefoon. Maasgouw. De gemeenteraad heeft Stef Strous gekozen als nieuwe burgemeester. "Een geweldig gevoel", zo memoreert de opvolger van Frans Wilms dat bewuste moment. De weken erna merkt hij wat zijn vertrek in Weert losmaakt. "Ik heb honderden reacties gehad. De mensen vonden het jammer dat ik wegging, maar wensten mij het allerbeste. Dat doet je goed. Het laat je toch beseffen dat je iets hebt neergezet."

Nieuwsgierig
Collega-bestuurders en vrienden zagen in de wethouder al langer een burgemeester. En dat is best bijzonder, want Stef Strous (52) is geen politiek zwaargewicht. Hoewel hij in zijn vroege jeugd al bij de Katholieke Plattelands Jongeren filosofeerde over een betere samenleving, werd hij pas in 1996 lid van een politieke partij, de PvdA. Daarna ging het snel. Voorzitter van de lokale afdeling in Weert en de laatste vier jaar wethouder van sociale zaken, arbeidsmarktbeleid, innovatie, toerisme en kermiszaken. Zijn baas, burgemeester Niederer, zei het al vaker tegen hem: `Stef, jij zou een goede opvolger zijn.'

De uitdaging in Maasgouw kon hij naar eigen zeggen niet laten liggen. Nieuwsgierig als hij is, greep hij de kans om zijn bestuurlijke talent verder te ontwikkelen. "De burgemeester is niet alleen verantwoordelijk voor openbare en veiligheid en algemene zaken. Maasgouw wil ook iemand die de koers van de gemeente bewaakt. Toerisme en leefbaarheid in balans houden dus. Verder moet de burgemeester de tien kernen met elkaar verbinden, zich richten op de gebiedsontwikkeling van Midden-Limburg, jeugdzorg en justitie, en meehelpen om de dienstverlening aan de burger verder te verbeteren. Een breed takenpakket dus. En dat in combinatie met de rol van burgervader die lintjes doorknipt, koninklijke onderscheidingen uitreikt of aanwezig is bij de sleuteloverdracht. Die combinatie trok mij en ligt mij ook wel. Voeg daar nog de prachtige cultuurhistorische kernen en de vele bovenregionale kansen van deze gemeente aan toe en je hebt de reden van mijn sollicitatie", vertelt de geboren Ellenaar die momenteel met zijn gezin in Maasgouw een geschikte woning zoekt.

Boven de partijen
Wat maakt Stef Strous geschikt als burgemeester? Mensen in zijn directe omgeving typeren hem als een diplomaat. Een charmante vent met een groot rechtvaardigheidsgevoel en een vracht aan intellectuele en maatschappelijke bagage. Daarbij houdt hij niet van politieke spelletjes. Als PvdA-wethouder in Weert stelde Stef Strous het algemeen belang boven het partijbelang. En dat is bijzonder in een tijd waarin veel politici persoonlijk willen scoren om in de gunst van de kiezer te blijven. "Ik kijk naar het bestuurlijke proces, probeer verbanden te zoeken en van daaruit oplossingen te bedenken", zegt de kersverse burgemeester die getrouwd is met Lilian en drie kinderen heeft: Emma (21), Martine (19) en Simon (15).

Zijn roots liggen in het onderwijs. In Brabant en Gelderland gaf Stef Strous leiding aan consulenten en begeleidde hij verschillende fusies in het mbo en volwassenenonderwijs. Als sectordirecteur van ROC Eindhoven werkte hij nauw samen met de overheid en het bedrijfsleven om problemen in het onderwijs op te lossen. En voordat hij in 2006 wethouder werd in Weert rondde hij met succes zijn ´Master of Public Management´ af, een tweejarige universitaire opleiding waarin alle facetten van het openbaar bestuur op hoog niveau aan bod komen. "Veiligheid, belastingen en financiën, dienstverlening, het waterschap; ik heb bijna overal aan gesnuffeld. Centraal stond de vraag hoe je leiding geeft aan het bestuur. Die kennis, aangevuld met mijn brede maatschappelijke ervaring, kan ik als burgemeester natuurlijk goed gebruiken."

Strijdlustig
De portefeuille openbare orde en veiligheid heeft voor hem een persoonlijke en zelfs macabere lading. In augustus vorig jaar toen Stef Strous nog wethouder in Weert was, gooiden onbekenden een steen door de voorruit van zijn woning. Een maand later werd er zelfs een kogel op het raam afgevuurd terwijl zijn gezin in de woonkamer zat. Arrestaties zijn er tot dusver niet verricht, het onderzoek loopt nog. Hij wil er graag het volgende over kwijt: "Het incident heeft veel impact gehad op mij en mijn gezin. Maar in zekere zin ben ik er sterker uitgekomen. Door er openlijk over te praten, heb ik voor andere mensen een platform gecreëerd om hún gevoelens van onveiligheid bespreekbaar te maken. Geloof me: er zijn veel mensen die zich onveilig voelen, bijvoorbeeld na een inbraak."

De burgemeester van Maasgouw laat zich niet intimideren. "Incidenten - hoe triest ook - horen bij deze tijd. We kunnen alleen proberen om die tijdgeest samen te veranderen. Ook als burgemeester zal ik wel eens pijnlijke beslissingen moeten nemen, zoals een straatverbod of uithuisplaatsing. Het is onderdeel van mijn functie, daar loop ik niet voor weg."

Bijna drie weken is hij nu burgemeester. Zijn eerste ervaringen zijn louter positief. "Het enthousiasme van burgers tijdens de sleuteloverdracht, een ambtelijke organisatie die professionaliteit en plezier uitstraalt, en een gemeenteraad die prima met elkaar omgaat. Respect vind ik belangrijk. Als burgemeester, wethouder of raadslid heb je een voorbeeldfunctie. En daar hoort dus ook correct taalgebruik bij."

De ingrediënten om te slagen als burgemeester zijn er ruimschoots. En aan de inzet van Stef Strous zal het zéker niet liggen. "Ik wil laten zien dat Maasgouw de beste kandidaat heeft gekozen. Samen gaan we het maximale uit deze mooie gemeente halen."

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00