Watersportverbond - KNWV

Bezwaren verbond over spitssluiting gegrond

dinsdag 23 februari 2010

Afgelopen voorjaar heeft de Provincie Zuid-Holland een ruime
spitssluiting ingevoerd voor een aantal bruggen in het
Rijn-Schiekanaal en voor de Koudekerksebrug. Dankzij bezwaren van het Watersportverbond en WSV Doeshaven zijn deze besluiten ingetrokken.

Spitssluiting Koudekerksebrug voorlopig van de baan De provincie werkt nu aan een nieuw bedieningsbesluit waar het Watersportverbond bij betrokken wordt. Het verbond is blij met deze ontwikkelingen, en gaat ervan uit dat de provincie Zuid-Holland het verbond in het vervolg eerder bij wijzigingen in onder andere bedieningstijden zal betrekken.

Spitssluiting
In het voorjaar van 2009 werd het Watersportverbond verrast door een brief van de provincie Zuid-Holland waarin de provincie een aantal nieuwe bedieningsbesluiten communiceerde. Deze besluiten waren inmiddels al ingevoerd. Voor de Koudekerkse brug en de bruggen in het Rijn-Schiekanaal betekende dit dat er een spitssluiting ingevoerd was van 6.45-9.30 en van 15.30 tot 18.30 uur. Meeliften van pleziervaart met de beroepsvaart was niet toegestaan.

Bezwaren gegrond
Zowel het Watersportverbond als WSV Doeshaven tekenden bezwaar aan en werden op de hoorzitting eind augustus door de bezwarencommissie in het gelijk gesteld. De provincie Zuid-Holland heeft het advies van de bezwarencommissie nu opgevolgd en heeft de bedieningsbesluiten van vorig jaar ingetrokken.

Nieuw bedieningsbesluit
De provincie werkt wel aan een nieuw bedieningsbesluit. Hier zijn het Watersportverbond en WSV Doeshaven bij betrokken. Er zal wel een spitssluiting komen, maar deze zal korter zijn dan afgelopen jaar. Ambtelijk is toegezegd dat de pleziervaart mee mag liften met de beroepsvaart en dat het bedieningsregime voor de Koudekerksebrug in de zomermaanden versoepeld zal worden. Over een paar jaar, als de Maximabrug in de westijke rondweg van Alphen aan den Rijn gereed is, wordt de spitssluiting voor de Koudekerkse brug helemaal ingetrokken.