Museum Beelden aan Zee


PERSBERICHT

Documentaire & tentoonstellingen over beeldhouwer PIET ESSER Zijn werk staat door heel Nederland, weinig mensen kennen hem nog.

Piet Esser: een documentaire & twee tentoonstellingen Moed en passie kenmerken Piet Esser (1914 ­ 2004), één van de belangrijkste Nederlandse portretbeeldhouwers van de 20e eeuw. Hij werd geprezen om zijn prachtige beeldhouwkunst en leidde generaties Nederlandse beeldhouwers op. Op 5 februari 2010 openen in museum Beelden aan Zee twee tentoonstellingen over het werk van Esser. De documentaire `PIET ESSER: Verbeelden van het Zien' wordt 21 februari uitgezonden door de AVRO en was geselecteerd voor het Nederlands Film Festival 2009.

Het werk van Piet Esser staat in vele musea en op vele pleinen, verspreid door het hele land. Er zijn echter maar weinig mensen die hem kennen. Zelfs voor de kunstwereld bleef Esser enigszins een mysterie.

Documentaire `PIET ESSER: Verbeelden van het Zien' Privé-opnamen van Essers kleindochter Marte Visser vormen de eigenzinnige basis voor de documentaire `PIET ESSER: Verbeelden van het zien'. Esser vertelt over zijn werk en zijn grote liefde Dora. Essers zoon Daniël, kunsthistoricus dr. Jan Teeuwisse en oud-leerlingen delen hun herinnering aan Esser als vader, leraar en kunstenaar. De jaren '60 zijn het decor van de film: een veranderende wereld, protesterende studenten en de kunstwereld die verhardt. De tijdsgeest straft meedogenloos diegene die de moderne trend niet volgt. Piet Esser bleef echter moedig overtuigd van zijn visie op kunst en zette zijn werk in Frankrijk voort. Deze documentaire geeft een beeld van een fascinerend man en het historische conflict van de kunstwereld in de jaren zestig. De film werd geregisseerd door Hansje Ran.

De documentaire is geproduceerd door Marijn de Vries van Phanta Vision Film International samen met Ran Films. Phanta Vision (Blind, Great Kills Road) staat bekend om haar producties die altijd een urgentie hebben en getuigen van lef.

Tentoonstellingen `Piet Esser (1914-2004). Retrospectief' en `Piet Esser. Atelierfoto's uit Parijs 1947-1954' In museum Beelden aan Zee zijn van 5 februari t/m 23 mei 2010 twee tentoonstellingen te zien, die het veelzijdige oeuvre van Piet Esser in al haar facetten belichten. De tentoonstelling `Piet Esser (1914-2004). Retrospectief' besteedt niet alleen aandacht aan het monumentale werk van de kunstenaar, maar ook aan zijn kleinplastiek , portret- en penningkunst. Hoogtepunten zijn onder meer de studiemodellen voor het Bredero- monument in Amsterdam en het Stormramp- monument in Rotterdam, alsmede een aantal recent ontdekte, nog niet eerder tentoongestelde, werken.

De expositie `Piet Esser. Atelierfoto's uit Parijs 1947-1954', schenkt aandacht aan een tot op heden nog onbekend deel van Essers kunstenaarschap: de fotografie. Tussen 1947 en 1954 bezocht Esser in Parijs een aantal maal de ateliers van vakgenoten, waaronder die van Alberto Giacometti, Ossip Zadkine, Antoine Bourdelle, Henri Laurens en Germaine Richier. De foto's die hij tijdens deze bezoeken maakte, zijn van een zeldzame kwaliteit. Esser heeft de sfeer in deze Parijse beeldhouwersateliers van weleer getroffen op een wijze die niet door anderen is geëvenaard. Dr. Hans Rooseboom , conservator van het Rijksmuseum Amsterdam maakte een selectie en stelde voor Beelden aan Zee deze bijzondere expositie samen.
Tijdens de tentoonstellingen `Piet Esser (1914-2004). Retrospectief' en `Piet Esser. Atelierfoto's uit Parijs 1947- 1954' zal de documentaire `Piet Esser: Verbeelden van het Zien' draaien in de cinema van museum Beelden aan Zee.

Over Piet Esser
Piet Esser volgde van 1934 tot 1939 lessen bij professor Jan Bronner op de Rijksakademie van beeldende kunsten. Na zijn zilveren Prix de Rome in 1938, volgde hij in 1947 Bronner op aan de academie. Esser leidde generaties beeldhouwers op. Hij vergaarde roem met o.a. het Troelstra-monument in Den Haag, het Bredero-monument in Amsterdam en het Watersnoodramp-monument in Rotterdam. Piet Esser behoort tot de belangrijkste portrettisten van de Nederlandse beeldhouwkunst. Tevens wordt hij beschouwd als de vader van de moderne Nederlandse penningkunst.

Fortis Bank Nederland
Hoofdsponsor Fortis Bank Nederland ziet het als haar verantwoordelijkheid kunst en cultuur toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dit gebeurt onder andere door sponsorschappen van de Nieuwe Kerk, Hermitage en de documentaire over Piet Esser. Fortis Bank Nederland biedt particuliere, zakelijke en institutionele klanten een uitgebreid pakket producten en diensten.

Meer informatie over:
de documentaire: Phanta Vision. PR-manager Antoinette Poortvliet; antoinette@phantavision.com / 020 626 02 55 de tentoonstellingen: Museum Beelden aan Zee. PR-manager Petra Grooteman; grooteman@beeldenaanzee.nl/ 070 35 85 857 PERSBERICHT Documentaire & tentoonstelling over beeldhouwer PIET ESSER - 15-12-2009