Woonbond


23-02-2010

Bewoners Amsterdam-Noord voelen zich speelbal van politiek en corporaties

De stadsdeelraad Amsterdam-Noord heeft de afgelopen week in meerderheid beslist dat de sloop van 564 sociale huurwoningen in het Breehorngebied in Nieuwendam-Noord kan doorgaan. Het is echter totaal onduidelijk wanneer de sloop plaatsvindt of wanneer een begin wordt gemaakt met de herhuisvesting van de honderden gezinnen die moeten verhuizen.

Beide wordt volledig afhankelijk gemaakt van de planvorming van de woningcorporaties en de projectontwikkelaars. Die is op dit moment totaal onzeker. Daardoor blijft ook de onzekerheid voor de bewoners, die al jaren duurt, bestaan. De bewoners, verenigd in het Initiatief voor Betaalbaar Wonen Amsterdam-Noord (IBW-N), vinden dat er niet mag worden gesloopt voordat er duidelijkheid is over de nieuwbouw. De meerderheid van de deelraad is het met de bewoners eens. Maar het voorstel van het IBW-N om de bewoners daarnaast de garantie te geven dat de huidige woningen minimaal voor vijf jaar in stand worden gehouden en dat bewoners het recht van stadsvernieuwingskandidaat krijgen, werd verworpen door het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel en door een meerderheid van de raad.

Het IBW-N vindt het onaanvaardbaar dat de al jarenlang durende onzekerheid van de bewoners steeds maar wordt verlengd en volledig afhankelijk wordt gemaakt van de bereidheid van de woningcorporaties en projectontwikkelaars om te bouwen. De gestage afname van de sociale huurwoningvoorraad in Amsterdam-Noord en de onberekenbaarheid van de woningcorporaties, zijn volgens het IBW-N voldoende reden om deze woningen niet te slopen maar te renoveren. Het IBW-N vindt dat het gesol met bewoners afgelopen moet zijn en blijft zich inzetten om hieraan een eind te maken.