ChristenUnie




Aanval op vrachtwagenchauffeurs voorlopig afgeslagen

dinsdag 23 februari 2010 13:30 De Transportcommissie van het Europees Parlement heeft vandaag het rapport van de socialist Said El Khadraoui weggestemd. Hij wilde zelfstandige vrachtwagenchauffeurs onder een arbeidstijdenregime brengen. Europarlementariƫr Peter van Dalen (ChristenUnie, ECR-fractie), vicevoorzitter van de Transportcommissie, is verheugd over de uitkomst van de stemming. ,,De aanval op de zelfstandige vrachtwagenchauffeurs is vooralsnog afgeslagen en dat is mooi, zeker als je bedenkt dat de stemmingen over de amendementen en het rapport met minieme verschillen in het voordeel van de vrachtwagenchauffeurs uitvielen. Gelukkig is het rapport van El Khadraoui gestrand.''

Van Dalen: ,,Juist zelfstandige vrachtwagenchauffeurs moeten ruimte houden om zelf te bepalen hoe zij hun dag indelen. De EU moet niet precies gaan voorschrijven hoeveel tijd zelfstandige chauffeurs steken in administratie of acquisitie. En een beroep op verkeersveiligheid gaat niet op: ook deze chauffeurs moeten immers voldoen aan de rij- en rustregeling''.

Het rapport van de Transportcommissie zou gelden als een advies aan de Sociale Zaken Commissie. Deze commissie moet uiteindelijk een rapport voorleggen aan het voltallig Europees Parlement. Van Dalen: ,,De eerste slag, in de Transportcommissie, hebben we dus gewonnen. Het is nu zaak er voor te zorgen dat ook de Sociale Zaken Commissie de kant van de zelfstandig chauffeurs kiest!"