Gemeente Lingewaard


Gemeente Lingewaard helpt dagopvangcliënten

De gemeente Lingewaard stelt als tijdelijke maatregel gedurende de periode januari 2010 t/m juni 2010 43.150,-- aan middelen beschikbaar om zo er voor te zorgen dat de huidige bezoekers van de dagopvang in die periode niet zonder voorzieningen komen te zitten.

De langdurige AWBZ-zorg is de snelst stijgende kostenpost in de gehele gezondheidszorg. Toch is het kabinet er alles aan gelegen dat de AWBZ beschikbaar is én blijft. Daarvoor is vanaf 2009 begonnen met een aantal aanpassingen die bedoeld zijn om de kwaliteit van zorg te verbeteren, de wensen en behoeften van de cliënt centraal te stellen en de betaalbaarheid van de AWBZ te verbeteren. Een van de pakketmaatregelen die doorgevoerd zijn, zijn aanpassingen in de kosten van begeleiding.

Een groep waarvoor de gevolgen van deze pakketmaatregel extra schrijnend kan zijn, wordt gevormd door ouderen die thans gebruik maken van dagopvang of dagverzorging. Lingewaard kent dergelijke voorzieningen voor nog zelfstandig wonende ouderen op de locaties Bemmel, Huissen, Gendt en Doornenburg.
Op dit moment maken 119 mensen gebruik van de dagopvang. Het gaat hoofdzakelijk om mensen ouder dan 75 jaar. Door de genomen pakketmaatregelen verliezen naar schatting 46 cliënten hun zorgindicatie
Aanvankelijk zou deze groep via de MEE terecht moeten bij de reguliere sociaal culturele activiteiten van onder andere de Zonnebloem, kerken en de dorpshuizen van Lingewaard. De ervaring leert evenwel dat deze mensen vanwege hun beperkingen niet geschikt blijken voor deze voorzieningen.
Het college van burgemeester en wethouders heeft daarom besloten om voor die groep mensen tijdelijk financiële middelen beschikbaar te stellen zodat ze gebruik kunnen blijven maken van de vertrouwde opvang.

Voor de korte termijn is wethouder Joke van Roosmalen met de verzorgingshuizen dan ook overeengekomen de dagopvang voor drie dagdelen per week te organiseren. Hierdoor is het gat tussen de situatie in 2009 en de nieuwe situatie minimaal. Aan deelnemers wordt een geringe eigenbijdrage gevraagd voor de maaltijd en het vervoer. Zij die deze kosten niet kunnen opbrengen kunnen gebruikmaken van bestaande voorzieningen van de WMO voor vervoer en de bijzondere bijstand voor het inkomen.

Voor de lange termijn wordt aan een alternatieve structurele voorziening gewerkt die bestemd is voor deze groep en de mensen die zich voor het eerst aanmelden voor een zinvolle dagbesteding. Met de relevante partijen - Thuiszorg, de Zorgcentra, Stichting Welzijn Lingewaard, Algemeen Maatschappelijk Werk, Gemeente (WMO-loket en de afdeling Zorg Werk en Inkomen) - wordt momenteel overleg gevoerd. Daarnaast zullen ook een aantal ander partijen zoals kerken, de Zonnebloem, artsen etc. betrokken worden.
De ervaring tot nu toe leert dat de partijen bereid zijn met zijn allen de schouder onder deze klus willen zetten om te voorkomen dat mensen met lichte problemen buiten de samenleving komen te staan. De structurele maatregel zal moeten ingaan op 1 juli 2010.

(Geplaatst: 23 februari 2010)