Gemeente Maasgouw


Hangjongeren in Maasgouw, wat doen we ermee?

Net als in iedere andere gemeente ontmoeten jongeren uit Maasgouw elkaar graag op straat. Ze zoeken elkaar op, praten en voetballen wat en hangen rond. Daar is niets mis mee, zolang de jongeren geen hinder of overlast veroorzaken.
Het komt echter ook voor dat een hanggroep door gedrag en houding grenzen overschrijdt. De gemeente en haar jeugdpartners geven deze groep dan extra aandacht en soms is ingrijpen door de politie of andere instanties noodzakelijk.

Rol van de ouders
Ouders en verzorgers zijn op de eerste plaats verantwoordelijk voor het opvoeden, opgroeien en het gedrag van hun kinderen. Bij twijfel of als u even niet weet hoe verder, kunt u hulp inschakelen van een professional. Bijvoorbeeld via het Centrum voor Jeugd en Gezin Maasgouw, bereikbaar via telefoonnummer (0475) 57 29 10 of via internet www.cjg-maasgouw.nl. Ook jongeren die het moeilijk vinden om thuis of op school over problemen te praten, kunnen hier terecht of bij één van de jongerenwerkers van Menswel.

Samenwerking jeugdpartners
Om problemen met jongeren te voorkomen en doeltreffend te kunnen aanpakken, is samenwerking tussen ouders en professionals noodzakelijk. In het Preventie-overleg Jeugd werkt de gemeente hiervoor samen met de politie, het jongerenwerk, Bureau Jeugdzorg, de verslavingspreventie van de Geestelijke Gezondheidszorg en met het Algemeen Maatschappelijk Werk. Het Preventie-overleg wil jongeren en hun (dreigende) problemen in beeld krijgen en in een zo vroeg mogelijk stadium zorgen voor een goede aanpak en begeleiding van de jongeren.

Overleg met jongeren en ouders
Eind januari heeft een gesprek plaats gevonden met de burgemeester, de wethouder jeugd, de politie en een groep hangjongeren uit Heel met hun ouders en verzorgers. De aanleiding voor de bijeenkomst waren enkele stevige incidenten in december 2009. Als de preventieve aanpak niet voldoende is en jongeren begaan overtredingen, treedt de politie op. Ook gaat de gemeente samen met jeugdpartners in gesprek met de betrokken jongeren en hun ouders. Er wordt dan niet alleen over, maar vooral met de jongeren en de ouders gesproken en gezamenlijk gezocht naar oplossingen. Met dit overleg proberen we gezamenlijk te voorkomen dat jongeren afglijden van overlastgevend gedrag naar crimineel gedrag.

Publiekscentrum | Markt 36 Maasbracht | Telefoon 0475 85 25 00