Gemeente Harderwijk


Drie welzijnsorganisaties willen vergaand samenwerken

23/02/2010

De Harderwijkse welzijnsinstellingen gaan verregaand samenwerken. De besturen van de Stichting Welzijn Op Maat, de Stichting Welzijn Ouderen en de Algemene Hulpdienst tekenen hiervoor maandag 22 februari een intentieverklaring.

De drie organisaties richten zich met name op de doelgroepen ouderen, jeugd en jongeren, allochtonen, vrijwilligers en mantelzorgers. In onder meer wijk- en buurtprojecten trekken zij al steeds vaker samen op. De gemeente is een belangrijke opdrachtgever en subsidiebron. Ook bij de gemeente raken de diverse welzijnsterreinen elkaar steeds vaker, bijvoorbeeld bij de uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en bij het opzetten van wijkgerichte activiteiten. Bij de inkoop van de omvangrijke diensten en activiteiten op het gebied van WMO en welzijnsbeleid wil de gemeente liever zaken doen met één gezamenlijke opdrachtnemer. Ook de drie instellingen herkennen het voordeel van een krachtenbundeling. De drie instellingen hebben elkaar inmiddels ook bestuurlijk gevonden en ervaren de steun in de rug voor hun plannen van wethouder Pieter den Besten als zeer positief.

In hun intentieverklaring met de gemeente zeggen de drie organisaties te zullen streven naar intensivering van de samenwerking. Dit gebeurt volgens een proces dat de betrokken organisaties met behoud van hun eigenheid zelf ontwikkelen. De bestaande budgetten van de betrokken organisaties blijven hierbij het uitgangspunt. Op initiatief van de wethouder zullen zij bij het samenwerkingsproces ook het Steunpunt Vrijwilligerswerk Harderwijk betrekken.

Nog in 2010 zullen de drie instellingen initiatieven ontwikkelen voor gezamenlijke projecten op het gebied van welzijn en de Wmo. De gemeente is bereid het proces tot verregaande samenwerking waar mogelijk en nodig te faciliteren.
Over een eventuele verdere samenwerking tot één brede Harderwijkse welzijnsorganisatie wordt vóór eind 2011 een beslissing genomen.

Doel van de samenwerking is dat de Harderwijker samenleving hier profijt van heeft. De samenwerking zal leiden tot versterking van het Harderwijkse welzijnsveld, vergroting van de professionaliteit, verkleining van de kwetsbaarheid en betere uitwisseling van expertise. De samenwerking sluit ook goed aan bij de huidige wijkgerichte multidisciplinaire benadering en biedt mogelijkheden om de doelgroepen op meer locaties te bereiken.


____________________