Gemeente Enschede

Spaaractie zonnepanelen succesvol: ruim 9000 scholieren doen mee

Freinetschool De Bothoven ontvangt de eerste zonnepanelen

De spaaractie van de gemeente Enschede voor gratis zonnepanelen op alle basisscholen is een groot succes. Dankzij het enthousiasme van alle leerlingen is Freinetschool De Bothoven de eerste van de 32 deelnemende Enschedese basisschool die panelen heeft verdiend. Leerlingen hebben met duurzame acties inmiddels ruim 8.000 punten verdiend en ontvangen hiervoor drie gratis zonnepanelen op het schooldak. De zonnepanelen worden op dinsdag 2 maart om 13.30 uur feestelijk aangesloten door wethouder Jelmer van der Zee en meneer Putter, de vogel die symbool staat voor de Doe Groen. Dat Scheelt zonnepanelen-spaarcampagne.

Doe groen, dat scheelt
Als onderdeel van de duurzaamheidcampagne van de gemeente Enschede kunnen Enschedese basisscholen deelnemen aan een spaaractie voor gratis zonnepanelen voor de school. Kinderen kunnen thuis en op school punten ( "Putters") sparen door `groen te doen' en dragen zo een steentje bij aan een beter klimaat.
De leerlingen ontvingen een actielijst met allerlei groene klusjes waarmee zij punten kunnen sparen. Zo onderzoeken kinderen de bandenspanning van auto's, zoeken stroomvreters op school, verzamelen plastic afval, trekken een warme trui aan op Warme Truiendag, vervangen gloeilampen door spaarlampen en douchen korter met de zogenaamde douche-coach. Ook kunnen ze een speciaal Putter-lespakket van NatuurEducatie in de klas halen of zelf iets bedenken.

Als een deelnemende school 2500 Putterpunten bij elkaar heeft gespaard, ontvangt deze een gratis zonnepaneel. Basisscholen St. Liduina en Schutte's Bosschool staan momenteel op de tweede en derde plaats. De Gemeente Enschede heeft 300 panelen beschikbaar, dus er kan volop gespaard worden. De spaarcampagne en de zonnepanelen zijn mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Overijssel. De energie die wordt opgewekt met de panelen wordt direct ingezet voor de energiebehoefte in het schoolgebouw. De actie draagt dus bij aan terugdringing van de CO2 uitstoot, en biedt de deelnemende scholen een besparing op de kosten voor elektriciteit.

De aller-allereerste
Op dinsdag 2 maart om 13.30 uur worden de eerste drie bij elkaar gespaarde zonnepanelen door het Enschedese bedrijf PEVECO geplaatst op de Freinetschool De Bothoven. Dat gaat op feestelijke wijze gebeuren in aanwezigheid van wethouder Jelmer van der Zee en meneer Putter zelf. De kinderen van alle klassen hebben samen bijna 8000 punten verzameld sinds het begin van de spaaractie.
Kijk voor alle spaaracties van de deelnemende scholen op kids.doegroendatscheelt.nl

Geplaatst: 23 februari 2010.

23 februari 2010