Technische Universiteit Eindhoven

Tony Donné nieuwe hoogleraar kernfusie

Geplaatst: 23 februari, 2010

Dr. Tony Donné, hoofd van de afdeling Fusiefysica van het FOM-instituut voor Plasmafysica Rijnhuizen, is vanaf deze maand deeltijd hoogleraar Diagnostics of Fusion Plasmas aan de TU/e. Zijn aanstelling is onderdeel van de opzet van een ambitieus Eindhovens onderzoeks- en onderwijsprogramma op gebied van kernfusie.

Dr. Tony Donné.

"Dit versterkt de banden met het FOM-instituut. Inhoudelijk sluit ons werk heel goed bij elkaar aan", licht Niek Lopes Cardozo toe, fulltime TU/e-hoogleraar op gebied van kernfusie. "En het is een erkenning van zijn wetenschappelijke kwaliteiten." Donné heeft naast zijn aanstelling bij het FOM verschillende belangrijke rollen in de internationale kernfusiewereld. Hij was tot voor kort voorzitter van de internationale werkgroep voor de diagnostieken voor de internationale onderzoeksreactor ITER. Momenteel is Donné voorzitter van de Diagnostics Topical Group van de Europese organisatie voor fusie-ontwikkeling, de EDFA.

High Potential
De TU/e is sinds vorig jaar hard bezig de inspanningen in het kennisgebied van de kernfusie uit te breiden. De universiteit wees een fusieonderzoeksprogramma begin deze maand aan tot High Potential Research Program, goed voor een miljoen euro steun. En twee weken geleden heeft de universiteit een voorstel gedaan aan het FOM om het bekende fusie-onderzoeksinstituut FOM-Rijnhuizen van Nieuwegein te verplaatsen naar de TU/e-campus.

Kernfusiemaster
Op gebied van fusie-onderwijs gaat komend collegejaar een speciale kernfusietrack binnen de TU/e-masteropleiding Applied Physics van start, gevolgd door de start van een echte kernfusiemaster in september 2011. Ook is de Eindhovense kernfusiegroep de coördinator van Fusenet, het Europese onderwijsnetwerk op gebied van kernfusie, waar 36 instellingen uit 18 landen bij zijn aangesloten. De Europese Unie steunt Fusenet met twee miljoen euro.