FNV


23-2-2010

Meer stakingen na landelijke demonstratie schoonmakers

Schoonmakers bij de NS gaan per direct in staking, voor onbepaalde tijd. Vanaf 9 maart zal ook het schoonmaakpersoneel op Schiphol het werk neerleggen. Met de oproep tot staking eindigde de landelijke demonstratie van schoonmakers vanmiddag in Utrecht.

Schoonmakers legden vandaag massaal het werk neer en trokken voor een grote manifestatie naar het Utrechtse Jaarbeursplein. Sprekers als FNV-voorzitter Agnes Jongerius, SP-partijleider Agnes Kant en ex-staatssecretaris Jetty Klijnsma van Sociale Zaken (PvdA) steunden de vijfhonderd schoonmakers in hun strijd voor respect, een goed salaris, reiskostenvergoeding en scholing.

Cao-overleg muurvast In de schoonmaakbranche zit het cao-overleg al een tijdlang muurvast. Jongerius zei: "Iedereen weet dat als jullie je werk niet goed doen, het een zooitje wordt in Nederland. Dat wil niemand. Daarom roep ik de schoonmaakwerkgevers op uit hun loopgraven te komen."

Schoon genoeg Schoonmakers zijn al maanden in actie. Tot voor kort ging dat voornamelijk vriendelijk en ludiek. Ze zochten steun bij grote opdrachtgevers en maakten de grootste poetsdoek ter wereld. Ook brachten ze het witboek 'Schoon genoeg' uit, over de misstanden in de schoonmaakbranche. Dat was aanleiding voor een speciaal rondetafelgesprek van de Vaste Kamercommissie van Sociale Zaken vorige week.

Respect "Maar nog altijd worden hun eisen voor meer respect en waardering weggewuifd door de schoonmaakbedrijven en de grote opdrachtgevers. En daarom is het nu definitief schoon genoeg geweest", zegt Ron Meyer, bestuurder van FNV Bondgenoten.

Grootste poetsdoek De schoonmakers presenteerden ook de grootste poetsdoek ter wereld, een half voetbalveld groot. Die bestaat uit aan elkaar genaaide poetsdoekjes met steunbetuigingen van mensen uit het hele land. Hiermee hopen de schoonmakers het Guiness Book of Records te halen.

NS Vakbondsbestuurder Mari Martens nam als laatste het woord tijdens de demonstratie. Hij had een speciaal schoonmaakjasje bij zich, ook gemaakt van poetsdoeken. Die jas biedt hij vanmiddag aan personeelsdirecteur Blokland van de NS aan. NS is volgens Martens "de gierigste van alle werkgevers" als het gaat om contracten met schoonmaakbedrijven. Daarom leggen de treinschoonmakers het werk per direct neer.