Openbaar Ministerie

Vetverkeerdkrant: Je bent verdacht van een strafbaar feit... en dan?

23 februari 2010 - Openbaar Ministerie

Je bent tussen de 12 en 18 jaar oud. Je bent verdacht van een strafbaar feit. Je zit op het politiebureau. Misschien kom je er met een waarschuwing vanaf. Maar als dat niet zo is, wat gebeurt er dan verder? In de Vetverkeerdkrant, de jongerenkrant van het Openbaar Ministerie, wordt uitgelegd met welke instanties verdachten te maken krijgen. Of de ouders erbij betrokken worden en welke straffen kunnen volgen.

De meeste jongeren komen in moeilijkheden omdat ze mee willen doen. `Ik leg ze uit dat het heel gemakkelijk is om mee te lopen met een vriendengroep', vertelt een jeugdofficier in het jongste nummer van de Vetverkeerdkrant. `Om de gevolgen van je gedrag te overzien, moet je leren nadenken als een stoplicht: Rood - wil ik het wel doen? Oranje - wat zijn de gevolgen? Groen - wat is mijn beslissing?

In de Vetverkeerdkrant staan verhalen van jonge daders en de instanties die erbij betrokken zijn. `Als ze mij niet boos maken, word ik niet agressief,' vertelt een van hen. En een ex-gedetineerde waarschuwt: `Een strafblad heeft grote gevolgen voor je toekomst'. Met de Vetverkeerdkrant wil het OM jongeren informeren over de werking van het strafrecht. Eerder behandelde onderwerpen zijn o.a.: het slachtoffer, cybercrime, milieucriminaliteit, seks in de wet, alcohol- en drugsmisbruik, spijbelen, geweld thuis en op school.

De krant verschijnt in een oplage van 60.000 en wordt o.a. verspreid via middelbare scholen, Haltbureaus en bibliotheken. De Vetverkeerdkrant is een uitgave van het OM en verschijnt vier maal per jaar. De krant is digitaal doorbladerbaar of kan gedownload worden via www.OM.nl en www.vetverkeerd.nl. Daarnaast is een papieren uitgave van de krant gratis te bestellen via www.vetverkeerd.nl en www.postbus51.nl